Libor Stejskal Jan Lipold Libor Stejskal, Jan Lipold | Interpelace
24. 3. 2011 17:45

Kalousek v Národním: Spravedlivá reforma neexistuje

Bonmoty, polemiky, zpovědi politiků. Divadelně-internetové Interpelace na Nové scéně
Interpelace, 24. března 2011.
Interpelace, 24. března 2011. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Miroslav Kalousek, Vladimír Špidla a další ve čtvrtek v Národním divadle řešili, jak se neureformovat k smrti. Před zaplněným hledištěm Nové scény se odhrál druhý díl divadelních a internetových Interpelací.

Téma? Umění reformovat.

Debatu moderoval Tomáš Sedláček a kromě dvou výše uvedených se jí zúčastnili ještě biolog a filosof Stanislav Komárek a Anna Matušková, analytička zabývající se politickým marketingem.

Dva z pravidelných diskutujících na Aktuálně.cz usedli na jevišti (za plentou, neboť drtivá většina debatujících vystupuje anonymně) s počítačem, z něhož vše bezprostředně - a bystře - glosovali. Jejich vstupy najdete v levém rámečku (viz níže). Ostatní mohli psát své postřehy a dotazy do debaty pod tímto článkem. Některé z nich jsme vybrali a nechali zobrazit na Nové scéně (jsou vidět ve sloupci vpravo).

Glosátoři za plentou Čtenáři na internetu

Textový online přenos:

15:45 - Dobré odpoledne, Aktuálně.cz vás zdraví z Nové scény Národního divadla. Všichni hlavní aktéři včetně Miroslava Kalouska jsou již na místě, zatím neformálně diskutují ve foyeru.

15:50 - Hlediště se plní diváky.

Foto: Ludvík Hradilek

16:00 - Znělka, zhasnout - a začínáme. Tomáš Sedláček přijíždí na kole.

16:05 - "Ahoj, vítám tě," zdraví se Tomáš Sedláček na pódiu s Miroslavem Kalouskem. Všichni zúčastnění, včetně diskutérů Aktuálně.cz "za plentou", jsou na svých místech. A nyní vzhůru do diskuse.

"Mně přijde, že všichni chtějí hrozně reformovat - do té doby, než se opravdu začne reformovat," shrnuje první úvahy o nevděčném poslání politických reformátorů moderátor.

16:20 - Kalousek skládá Špidlovi poklonu za to, že se jako premiér odvážil reformovat, i když věděl, že "dostane přes hubu" (od své vlastní strany).

16:25 - Aby to bylo "jako v hospodě", účastnící diskuse si podle pokynů moderátora tykají. I když někteří na to občas zapomenou.

"Neexistuje spravedlivá reforma. Jediné, co může existovat, je nějaká rozumná společenská dohoda, abychom to byli schopni dlouhodobě ufinancovat." 

Co je hodno reformy: "Společnost trestá ty, kdo vychovávají děti. To je, jako by plat dostávali všichni, ale pracovali jen ti, kterým to dělá potěšení."

Foto: Ludvík Hradilek

16:33 - Diskuse se vzápětí překvapivě na chvíli stočila k tématu antikoncepce.

16:39 - Přichází čas na dotazy diváků. "Ministr je v každodenním shonu jako výkonný ředitel. Nepotřebuje vláda někoho, jako je strategický ředitel?"

"Vládě žádné ministerstvo nechybí. Naopak, dvě až tři přebývají. Co chybí, je vůle povznést se nad pitomosti a věnovat se důležitějším věcem".

16:50 - Miroslav Kalousek prohlásil, že tištěná média "běsní" proti penzijní reformě. Ne proto, že by jim vadila sama reforma, ale kvůli zvýšení DPH, které se jich dotýká.

S gustem cituje Miloše Zemana, patrně z nějakého neformálního rozhovoru: "Dobrý vlastenec kouří, pije a umírá na hranici důchodového věku. A to je ta správná penzijní reforma."

"Míra nezaměstnanosti je v České republice nepřiměřeně vysoká. V Evropě jsou země, které ji mají mnohem nižší, a jsou to shodou okolností země, které výrazně přerozdělují."

Foto: Ludvík Hradilek

"Je nepřijatelné, aby člověk poctivě pracoval osm hodin denně - a ještě byl na sociálních dávkách."

17:10 - Dotaz z publika: Může být politik morálním vzorem? "Politik má být především schopný. Kdyby se podrobně monitoroval každý skandál Winstona Churchilla, tak dneska by si ani neškrtl," říká Stanislav Komárek.

17:15 - Vladimír Špidla zalitoval, že se mu jako premiérovi nepodařilo dostatečně rychle zlikvidovat Konsolidační agenturu.

17:25 - Špidla: "Slovenské penzijní forndy měly hodnotu 90 miliard, dnes mají 36 miliard. Je neodpovděné dávat peníze do tak riskantního podniku." Kalousek: "Řecký průběžný systém garantoval každému vysoký důchod. Dneska jim platí prd."

17:27 - Vzadu na pódiu se začínají stavět kulisy večerního představení, ale to je normální. Jsme v divadle.

17:30 - Diskutéři bilancují úspěšné a neúspěšné reformy. Miroslav Kalousek si posteskl, že se mu celý život nedaří reformovat jeho vlastní chování. "Pěkná tečka," pochvaluje si moderátor Tomáš Sedláček. Loučí se s diváky a zve je na příští díl Interpelací, znovu čtvrtý čtvrtek v měsíci na Nové scéně.  

* * * * 

Debata o důchodové reformě probíhá už patnáct let, vláda je nucena reagovat a je omezena limitem svého mandátu. My jsme přesvědčeni, že po patnácti letech je potřeba první kroky udělat, ne debatovat.

Zrušil bych kupónovou privatizaci, která ve své podstatě byla dobře vykalkulovanou spekulací na pokles. Je hlavní příčinou současného dluhu.

Kdybych mohla, zrušila bych politickou korektnost, která plíživě zatemňuje vzdělaným lidem mozky. Zmatenost Evropanů, ztráta hodnot a identity, také fakt, že Evropa vymírá, jsou bohužel alarmující.

Největším problémem Evropy je prudký propad porodnosti. Pokud se to nenapraví, je s evropskou tradicí definitivní konec. Kdybych byl kouzelníkem, změnil bych toto.

Na Nové scéně se chceme setkávat každý čtvrtý čtvrtek v měsíci (tedy s výjimkou divadelních prázdnin), zvát zajímavé hosty a klást jim spolu s vámi otázky. Pokaždé budou Interpelace zasvěceny jinému tématu. Bude jednak spojené s aktuálním děním, má mít ale i nadčasové přesahy a samo o sobě by se dalo nazvat "uměním" (tedy ne ve smyslu uměleckém, ale coby dovednost či schopnost).

Interpelace mají svoji internetovou stránku v rámci Aktuálně.cz, kde se dozvíte termíny, témata či jména hostů a najdete i další zajímavé informace (texty Tomáše Sedláčka, ředitele Nové scény Štěpána Kubišty, výtvarníků, dramaturgů i některých panelistů). Najdete nás i na Facebooku a Twitteru. Na realizaci Interpelací a jejich přenosu na Aktuálně.cz se podílejí FAMU, Cesnet, Pražská akademická počitačová siť Pasnet a Audiovizuální centrum studentů ČVUT.

 

Právě se děje

Další zprávy