Jan Lipold Jan Lipold | Názory
16. 2. 2010 16:45

Zprávy o páté: Volby začínají u svaté Anežky

Až se budou dít zázraky, politici chtějí být u toho.
Sociální demokrat Petr Benda přijíždí na úřad práce.
Sociální demokrat Petr Benda přijíždí na úřad práce. | Foto: Ludvík Hradilek

Před oltářem u svatého Haštala se začali archeologové pídit po hrobu Anežky České. Pověst praví, že až se ostatky světice najdou, vypukne doba štěstí, vzájemné lásky a blahobytu. Vzhledem k tomu očekáváme, že v kostele si budou co nevidět podávat kliku protagonisté předvolební kampaně.

Než se tak stane, je potřeba drobné mravenčí práce v regionech. Nemáme sice renomé ani honoráře amerických poradců, přesto si Petru Bendovi, reprezentantovi severočeské sociální demokracie, dovolujeme dát gratis jednu radu: Když jde politik na omšelý úřad práce v Lounech řešit palčivou nezaměstnanost, měl by si na to vzít něco trochu méně nápadného než luxusní Audi Q7 (cena od půldruhého milionu výš, váha 2,6 tuny), obdařené papalášskou SPZ se samými šestkami.

Čtěte také: Fotoreportáž Ludvíka Hradilka z kampaně ČSSD na severu

Pokud jde o volbu nového předsedy tenisového svazu, přiznáváme bez okolků: Naše srdce bije vpravo, pro blogera Aktuálně.cz a plážového tenistu Edvarda Kožušníka. A je skoro jedno, jestli opravdu sežene pětinásobek dnešního svazového rozpočtu, jak slibuje. Horší sběrač peněz než Ivo Kaderka není. A na rozdíl od něj, jako pravičák nebude s leskem v oku vzpomínat na zlaté časy tenisu za Štrougala.

Na papežích je dlouhodobě fascinující, jak se jim věty v ústech mění ve zlaté titulky. "Sexuální zneužívání dětí je ohavný čin," to kdyby řekl kdokoli jiný, tak lidi v redakcích jen pokrčí rameny; ale když na to přijde Benedikt XVI. po rozpravě s irskými katolíky, je z toho hned zpráva. Ovšem tak to má být.

Čtěte také: Zprávy o páté, archiv vydání

Bývalý člen ODS, ČSSD a dozorčí rady ČEZ Martin Pecina by se měl už konečně rozhoupat, jestli bude kandidovat ve volbách. Bohužel to nezáleží až tak na něm, ale na jeho bývalých spolupřátelích ze sociální demokracie, ti si mohou ještě dát na čas a vybírat. V našem zájmu je zase vědět, jestli Fischerova vláda přijde i o poslední smítka pelu úřednické nevinnosti.

"Tím, že jsem nastoupil do vězení, jsem si vlastně zachránil život. Jsem přesvědčen, že na svobodě bych dostal kulku," řekl kontroverzní exvexlák Miroslav Provod v listopadu 2007 v rozhovoru pro MF Dnes, pořízeném v kriminále. Blesku tehdy pověděl, že "na více místech mimo republiku" uložil "citlivé informace o současných i minulých politických špičkách i o lidech ze showbyznysu." Od minulého týdne je Provod podmínečně na svobodě, tedy alespoň doufáme.

 

Právě se děje

Další zprávy