Libor Stejskal Libor Stejskal, stk | Názory
2. 11. 2009 10:01

Štěpán po 20 letech: Dnes už si Václava Havla vážím

Někdejší komunistický prominent srovnává dnešek s dobou před rokem 1989
Miroslav Štěpán gratuluje na rok starém archivním snímku Miroslavu Šloufovi k jeho šedesátinám.
Miroslav Štěpán gratuluje na rok starém archivním snímku Miroslavu Šloufovi k jeho šedesátinám. | Foto: Ondřej Besperát

Nejvyšší komunistický prominent odsouzený za předlistopadové působení v politice, člověk spojovaný s brutálním potlačením demonstrace na pražské Národní třídě 17. listopadu 1989 Miroslav Štěpán bere poprvé po dvaceti letech na milost dobu, která jej připravila o moc, i lidi, kteří jej nahradili.

V rozhovoru pro ČTK překvapivě pochválil někdejšího prezidenta Václava Havla. Po letech si jej prý začal vážit, protože si myslí, že to, co dělá, nedělá proto, aby byl bohatší. Lituje, že se s ním nikdy nesetkal. Oceňuje i prezidenta Václava Klause. Přál by i expremiérovi Miloši Zemanovi, aby se mu podařilo prorazit se Stranou práv občanů. Imponuje mu odvaha jeho i jeho lidí.

Foto: Aktuálně.cz

Ani Štěpánovo hodnocení časů před listopadem 1989 a současnosti kupodivu nedopadlo pro dnešek tak špatně, i když ho jeho nadšení pro někdejší "socialismus" neopouští. Velkou předností tehdejšího systému podle něj bylo to, že nikdo neměl hlad a nemohl umřít "za plotem". Je přesvědčen, že se lidstvo k socialismu v budoucnu opět vrátí. S dvacetiletým odstupem si ale Štěpán zároveň myslí, že polistopadový vývoj vedl k lepšímu. V Česku se za tu dobu stala řada dobrých věcí, s nimiž se měli vypořádat už komunisté. To ho prý ještě dnes velmi trápí.

Štěpán přitom až dosud lidi, kteří v roce 1989 přispěli k pádu předchozí režimu, ostře kritizoval. Nyní se naopak pouští do svých bývalých kolegů (Štěpán si v devadesátých letech založil vlastní komunistickou stranu a v jejím čele stojí dosud). Je například přesvědčen, že byl v prosinci 1989 zatčen a později ve vězení ne proto, že by ho tam poslalo Občanské fórum, ale z vůle KSČ. Kdyby prý nepřišel listopad, byl by prý před plánovaným sjezdem v květnu 1990 s největší pravděpodobností ve vykonstruovaném procesu "zavřen, až by zčernal".

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jana Krůty:
Úryvky z pamětí L. Štrougala

Ocenění se od Štěpána dostalo i Michailu Gorbačovovi: zasadil sice podle Štěpána poslední ránu socialismu, ale zároveň odvrátil nebezpečí světové války.

"Je třeba otevřeně říci, že socialismus totálně prohrál studenou válku," vypočítává další příčiny pádu komunistických režimů v Evropě. Byl to podle něj totální krach. Komunistické země dokázaly odolávat 40 let Západu jen za cenu obrovských nákladů.

A co si o Štěpánově pohledu na nedávnou historii myslíte vy? Podělte se v moderované diskusi o své názory s ostatními.

Jak vidí dobu po 17. listopadu blogeři na Aktuálně.cz.

Foto: Aktuálně.cz
Karel Hvížďala:
Konec jedné éry… (rozhovor s francouzským politologem J. Rupnikem)
Foto: Aktuálně.cz
Václav Hořejší:
Dvacáté výročí demokratického převratu - důvody k radosti, ale i k rozpakům a smutku...
Foto: Aktuálně.cz
Jan Štern:
Od normalizace k normalizaci
Foto: Aktuálně.cz
Karel Holomek:
17. listopad s odstupem 20 let
 

Právě se děje

Další zprávy