Zdeněk Mihalco | Komentáře
30. 5. 2009 21:10

Vajíčka. Téma zaujalo rekordní počet diskutujících

Jak čtenáři diskutovali o házení vajec na politiky
Foto: Aktuálně.cz

„To, že bojůvky politických oponentů napadají a rozvracejí mítinky jiných stran, je typická praktika fašistických a bolševických extremistů …  Očekával bych, že vedení ostatních politických stran tento násilnický primitivismus odsoudí. Jestli to tak půjde dál, budou klaky (a později pravidelné stranické milice) ničit předvolební akce těch druhých."

Tak zareagoval v jedné z moderovaných diskusí zprostředkované deníkem Aktuálně.cz na téma házení vajec na politiky pravidelný diskutující a bloger, imunolog Václav Hořejší.

Téma vyvolalo dosud rekordní počet diskusních příspěvků čtenářů Aktuálně.cz - jejich počet v debatách celkově přesáhl 10 tisíc.
Názory čtenářů se pohybovaly od postojů podobných Václavu Hořejšímu po opačný pol - že házení vajec je jen symbolickým vyjádřením nesouhlasu s prací politiků v Česku.

Redakce vybírá dle svého zcela subjektivního uvážení některé z dalších nejzajímavějších diskusních příspěvků:

Jsem jedním z oné "nastupující generace", na mítinku jsem také byl a mnoho protestujících znám: vesměs jsou to normální slušní studenti. Žádná ODS za tím nestojí, to si buďte jistí. Jde o spontánní reakci na chování a projevy představitelů ČSSD a zejména pana Paroubka. Řeči o nacistech a tom, že by ty protestující snad někdo platil, jsou směšné a vypovídají spíše o inteligenci pisatelů. Jestli něco uškodilo demokratickému vývoji v naší zemi, bylo to svržení vlády během předsednictví nebo arogantní chování pana Ratha (a jeho nerespektování platných zákonů). Tím kdo zde začal šířit nenávistnou náladu byla ČSSD. Pokud se pan Paroubek nevzpamatuje, může očekávat další bouře.

Ondřej Hudec

 

Vážení obhájci vrhačů vajec, doporučuji, abyste si pořádně přečetli prohlášení pana prezidenta. Protože toto je teprve začátek. Ti, kteří tuto hru rozpoutali, se již nezastaví. Není žádný problém, aby si jakákoli politická strana dala dohromady několik desítek mladých ochránců svých představitelů. A od vajíček na nože a pěsti je jen krůček.

Foto: Jan Langer
 

Já jsem starý, nemocný člověk. Každý silnější úder do mého břicha anebo prsou může vyvolat nezastavitelné vnitřní krvácení a neodvratnou smrt. Co když v této skrumáži, ve které jsem se náhodou ocitnul, v obavě o svůj život použiji pistoli. Nejprve do vzduchu a pak okolo sebe. Jeden, tři, pět mrtvých. A protože se můj život již počítá spíše na týdny než měsíce, co se mi může stát. Nic. Maximálně zemřu ve vězeňské nemocnici, obklopen rozhodně větší péčí, než mi budou schopni zajistit doma. Co potom budete říkat? Všechny politické strany již dávno měly vydat společné prohlášení odsuzující tyto útoky. Ne házet vinu jedna na druhou. Dnes je již pozdě.

Hajný  

 

Fascinují mě (v negativním slovasmyslu) tyto dvě věci: 1. Ze strany představitelů ČSSD ani nejmenší náznak či zamyšlení se nad sebou samými, proč to vlastně na Smíchově vypadalo tak, jak to tam vypadalo. Naopak sebelítost a snaha vyvodit incident ve smyslu "my představitelé ČSSD jsme ti chudáci, nevinné oběti, na které bylo bezdůvodně útočeno "extremisty". 2. Zařazení protestujících mezi extremisty je taktéž neuvěřitelně scestné. To, že něco takového slyším z úst Paroubka a Ratha mě nepřekvapuje. Když však podobný názor zastávají i některá seriózní média či prezident, jsem z toho celkem zklamán.

Miuss

 

Se zadostiučiněním si vzpomínám na vyprávění svého tchána, kterak popisoval předvolební mítinky za první republiky. To, co se děje na shromážděních ČSSD, bylo běžné (až na Anděl), běžně se domlouvaly party jinostranických sympatizantů na narušování stranických shromáždění. Ale také je většinou (alespoň některé z nich) sami shromáždění pochytali a „výtržníci" dostali po právu přes hubu, až jim byla rádiovka malá. Žádná policie. A nikdo si nestěžoval, každý věděl, že tato činnost je nebezpečná, že riskuje monokly. Oprávněně.

Jó, už ani ti straníci a sympatizanti nejsou, co bývali. Bodejť, namísto, aby byli vejcovrhači - výtržníci předávání policií správnímu orgánu k patřičnému projednání, bude se policie zabývat trestním oznámením (aktivisty) Pence na ty, kdo shromáždění ochraňují. Tak nějak si představuji poměry v Kocourkově.

Lex


Mám 42 let. Mít 18 v dnešní době, možná bych metal taky, poněvadž člověk je mladej a blbej, touží se vymezit. Zároveň mívá něco jako zostřené "národní" cítění, chce být hrdý na rodnou hroudu. Dnešní mladí lidé mají větší šanci nahlédnout do světa, pád vlády uprostřed předsednictví vnímají, jako pohanu. Také konfrontační přístup pana Paroubka, který nevynechá jakoukoliv šanci jít protivníkovi po krku, do konfrontace jde demagogicky a populisticky. Mládí si vytvořilo na Paroubka averzi, v žádném případě nejde o fašisty, jsou to mladí a rozhněvaní.

Petr Havelka

Foto: Jan Langer

 

Vajíčka jsou dobrý nápad a zajímavý sociologický jev. Ale je to kontraproduktivní, pokud tím někdo chtěl ubrat ČSSD hlasy (ale asi ne, prvotní impuls byl jinde). Dokonce jako by si to ČSSD nakonspirovala sama: denně na prvních stránkách médií, ochranitelský instinkt a to, co máme z minulosti zažité: s potravinami se neplýtvá - to všechno se časem projeví čím dál víc, pokud se bude opakovat stále totéž bez vývoje.

Železnohorský

 

Podle mne je společnost jako celek většinově velmi nespokojena s politikou obecně. Agresivita graduje a vyvolávají a podněcují k ní sami politici, o tom jsem přesvědčena. A najdenou světe div se, začnou létat vejce. Hrdinové neuhnou a dál je na sebe nechají metat. OK, jsou asi prostě stateční. Tak tohle už nechám spát, nevím, proč a jak to všechno bylo. Myslím si ale, že se naše politická reprezentace může úplně klidně dočkat masivního shromažďování v ulicích, symbolika 20 let po velvet revolution tomu jen nabádá. Atak se třeba bude chrastit klíči, já nevím. Výsledek voleb do EP mne ale zajímá. Počkám si na něj i na další vývoj a uvidíme, co všechno nás ještě čeká. Další tahy jsou připravené, jinak to v politice ani nejde, tož sem s nimi.

Veronika Vendlová

 

...Dovolím si přirovnat vrhače vajec k vandalům na našich stadionech, kteří v zájmu své pravdy vytrhají sedačky a hází je na hřiště. V očích obou vandalských skupin plane svatý oheň a přes svou naivitu si netroufnu odhadnout, jestli ten svatý plápol vychází ze srdce naplněného tou nejvyšší pravdou, nebo je způsobený nějakým tím halucinogenem. Ve svém důsledku to vyjde bohužel nastejno - vandalismus. Jestli někdo přijme pozvání a přijde na míting politické strany, tak asi ví, co uslyší, v každém případě by se měl chovat jako host. Jestli cítí nutnost prezentovat své názory před větším fórem, než je hospodský stůl, ať si zorganizuje svůj míting a tam prezentuje své přesvědčení, případně ať založí novou politickou stranu a těm dosavadním neumětelům to natře. Zatím se mi to jeví tak, že vrhači dokáží pouze ničit a provokovat. ...

Lupa

 

Do diskusí se můžete zapojit pod níže uvedenými blogy:

Foto: Aktuálně.cz
Bohuslav Sobotka: Vajíčkem do hlavy
Foto: Aktuálně.cz
Jan Štern: Házení vajíček na Paroubka je lumpárna a politický lynč

Foto: Aktuálně.cz

Václav Hořejší: Pouličním násilím k rozvinuté demokracii?
Foto: Aktuálně.cz
Jan Urban: Vejce na Paroubka a hysterie politiků
Foto: Aktuálně.cz
Karel Hvížďala: Vajíčka v české politice
Jiří Pehe: Teror (vajíčkové) anonymity
Foto: Aktuálně.cz
Jan Kubáček: Komu skutečně prospěje vajíčková aféra?
Foto: Aktuálně.cz
Stanislav Penc: Vajíčkový názor
Foto: Aktuálně.cz
David Rath: Vejce pana Langera
Foto: Aktuálně.cz
Ivan Langer: Paroubek vejci obnažený
Foto: Aktuálně.cz
Veronika Vendlová: Vajíčkem bych nehodila, papírovou vlaštovkou ANO!
Foto: Aktuálně.cz
Jan Zahradil: Vajíčka pomáhají Paroubkovi
Foto: Aktuálně.cz
Ivan Gabal: Kdy zajdeme na pivo, Jiří?
Foto: Aktuálně.cz
Jiří Havel: Pivo s vejcem pro Ivana Gabala

Další informace v souhrnu článků: Od první skořápky k protestům politiků


 

 

Právě se děje

Další zprávy