Libor Stejskal Libor Stejskal, stk | Komentáře
10. 8. 2008 15:57

Blogeři se přou: Bylo správné nechat Čínu pořádat OH?

a
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Měl svět umožnit Číně, která je neustále obviňována z porušování lidských práv, letos pořádat letní olympijské hry?

Na tuto otázku hledali odpověď i blogeři na Aktuálně.cz. 

Hana Brixi, která pracuje pro Světovou banku a jako poradkyně pro Světovou zdravotnickou organizaci a Dětský fond OSN, se ptá, v čem Čína zklamala očekávání.

"Pokud svět v roce 2001 dobrovolně pověřil Čínu uspořádáním letošní Olympiády, jen těžko se logicky vysvětluje, proč se teď zvedá tak silná vlna odporu. Neschovává se za současnými vlnami odporu tak trochu strach z Číny jako nastupující velmoci? Neschovávají se za současnou glorifikací tibetské kultury (která si samozřejmě zaslouží stejnou ochranu jako každá jiná unikátní kultura na zemi) obavy z invaze čínského zboží a pracovní síly?" ptá se Brixi.

Foto: Aktuálně.cz
Hana Brixi:
V čem Čína zklamala?

Heřman Chromý z české ambasády v Bělorusku se ptá, jaký má  smysl konání OH v zemi, která je po dlouhá desetiletí spojována s násilnou přeměnou sta miliónů zotročovaných a porobených lidských životů.

"Komunistický model myšlení a vládnutí, který se v Číně anachronicky rozvíjí a zneužívá lidský potenciál, dostává tak nejen zelenou, ale cíleně usiluje, aby demonstroval před světem to, čím není a čím ze své novodobé logiky být ani nemůže," píše Chromý a dodává:

"Na vině ale není jen bezesporu dnešní Čína. Ta, aniž by ustoupila ze svých ideologických dogmat, se veze na vlně pokračujícího zpochybňování, rozmělňování a často již nevědomé ignorace hodnot, jakými jsou mimo jiné morálka, víra, poznání a potažmo jejich odnože filosofie a náboženství."

Foto: Aktuálně.cz
Heřman Chromý:
Na okraj Olympijských her v Číně
 

Právě se děje

Další zprávy