Libor Stejskal Libor Stejskal, stk | Komentáře
6. 11. 2008 18:02

Blogeři o Obamovi: Co znamená (a přinese) jeho zvolení

Švejnar, Veis a další se zamýšlejí nad tím, co stojí před Obamou, Amerikou i celým světem
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Komentátoři po celém světě se předhánějí v superlativech, jimiž popisují zvolení prvního Afroameričana do Bílého domu.

Jiní zase spekulují, zda má Barack Obama dostatek zkušeností, aby dokázal dnešní rozdělenou Ameriku sjednotit a usmířit ji se zbytkem světa.

Čtěte více: Euforie z Obamy vydrží maximálně půlrok, míní expert

A jako to vidí blogeři na Akltuálně.cz?

Někdejší kandidát na prezidentské křeslo, česko-ameirický ekonom Jan Švejnar soudí, že Obama to nebude mít vůbec lehké

"Úřadu se ujme v době hluboké finanční a začínající ekonomické recese, ne-li krize, přičemž bude se svou vládou stát tváří v tvář obrovským finančním omezením vlády. Bude proto muset podstatně slevit ze svých předvolebních ekonomických a sociálních plánů, míní Švejnar.

Foto: Aktuálně.cz
Jan Švejnar:
Obama, Evropa a my

Jaroslav Veis, publicista a poradce senátora Pitharta, připomíná tři teze, které připravil velební stratég James Carville čerstvě zvolenému prezidentu Billu Clintonovi v roce 1992.

"Ty slogany zněly takto:
1. Změna versus setrvalý stav
2. Jde o ekonomiku, troubo
3. Nezapomínej na zdravotnictví

Od té doby uplynulo šestnáct let. Nevím, co přitloukl ve volebním štábu na stěnu Baracku Obamovi jeho volební stratég David Axelrod, ale kdyby oprášil Carvillovu trojčlenku, nic by se nestalo," říká Veis.

Foto: Aktuálně.cz
Jaroslav Veis:
It's again the economy, stupid!

Evangelický farář původem z Angoly Leonardo Teca je přesvědčen, že Amerika nemohla vyjádřit svou vyspělost lépe.

"Černý muž Barack Obama v Bílém domě? Před Martinem Lutherem Kingem bylo něco takového nemyslitelné. Po Martinu Kingovi to byl sen. Dnes je to realita, zítra to bude samozřejmost. „Lid promluvil," řekl s uznáním poražený kandidát McCain o výsledcích voleb, které jsou dovršením velkého snu," píše Teca.

Foto: Aktuálně.cz
Leonardo Teca:
Černý muž, Bílý dům - Lutherův sen par excelence!

Zakladatel American Czech&Slovak Association, manažer Robert Miller cituje z článku jednoho z předních komentátorů New York Times, Davida Brookse, v originálu nazvaný „A Date With Scarcity" (Rendez-vous s nedostatkem). 

"Pravděpodobně vstupujeme do éry, ve které chytří, mladí levicově orientovaní narazí na 'jako kámen studený' nedostatek, který nebudou schopni rozpoznat a na který se ani plánovitě nepřipravili. V této éře přechodu jsou děti ponechání, aby se samy sepraly s břemenem zanechaným svými rodiči," popisuje článek to, co zřejmě stojí před prezidentem Obamou.

Foto: Aktuálně.cz
Robert Miller:
Výzva pro Obamův tým: Rendez-vous s nedostatkem
 

Právě se děje

Další zprávy