stk | Komentáře
8. 9. 2008 18:20

Blogeři se přou: Má novinář inscenovat provokace?

Právník Sokol, mediální expert Šmíd, publicista Hvížďala
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Měli by novináři používat provokace, aby zjistili, jak se zachovají politici?

Co si myslí o kauze poslanců ODS Vlastimila Tlustého a Jana Moravy, kterou přinesly TV Nova a MF Dnes, právník? A co expert, který o médiích a novinářské etice přednáší na vysoké škole?

Čtěte více: Aféra Vyděrač - Tlustý si hru užil, Morava uvízl v síti

Advokát Tomáš Sokol je přesvědčen, že TV Nova se při natáčení této kauzy chovala nejen sporně, ale i protizákonně.

A klade si otázku: "Čím je pro nás důležité zjištění, že jeden poslanec se tváří v tvář provokativní nabídce neovládl a choval se, no řekněme, dost hloupě? Což uznávám, je velmi mírné označení. Pro mne vcelku nijak. Za cenu zjevné, byť běžně provozované nezákonnosti, jsem zjistil, že jeden zcela konkrétní, podle mne nepříliš inteligentní poslanec hanebně selhal v provokační hře."

Foto: Aktuálně.cz
Tomáš Sokol:
Pár slov o politickém trotlovi a porušování zákona

Publicista Karel Hvížďala dospívá ve svém textu k závěru, že například v SRN by podobná reportáž nemohla být kvůli tamním zákonům odvysílána. 

"Aby nebylo možné média žalovat za fotografování a filmování bez souhlasu, musí v záběru být vždy nejméně pět osob a nikdy nesmí být dotyčný natáčen na soukromém pozemku či v bytě, proto se všechny podobné akce dělají zásadně ve veřejných prostorách, jako jsou restaurace či hotely," píše Hvížďala.

Zároveň ale počínání redaktora TV Nova Janka Kroupy nepřímo obhajuje. "Jiná tradice si zřejmě žádá jiná řešení, která bohužel jsou někdy na samé hraně zákonnosti v dobré víře, že zákony díky takovéto publicistice začnou nejprve dodržovat sami politici."

Foto: Aktuálně.cz
Karel Hvížďala:
Tlustý, Morava a skrytá kamera

Milan Šmíd z Institutu komunikačních studií a žurnalistky nepovažuje postup MF Dnes za odsouzeníhodný.

"...spíš mne mrazí v zádech, když se dozvídám, jak se Janek Kroupa nechal zatáhnout do spikleneckých hrátek Vlastíka Tlustého," napsal již v pátek, ihned po prvních zprávách týkajících se celé kauzy, Šmíd.

Foto: Aktuálně.cz
Milan Šmíd:
Tíha Olova stále živá

V pondělí pak svůj názor upřesnil. "Moje mrazení v zádech, o kterém jsem psal v páteční glose, se potvrdilo. Jenomže jak ukázal včera vysílaný pořad TV Nova Natvrdo, některé věci jsou asi trochu jinak. Například že to nebyl svedený Janek Kroupa, který 'se nechal zatáhnout do spikleneckých hrátek Vlastíka Tlustého', ale že Janek Kroupa se na těchto hrátkách aktivně podílel, nebyl-li přímo jejich spoluautorem. To poněkud mění situaci při celkovém hodnocení používaných metod v kauze 'Tlustý/Morava' ze strany médií."

Foto: Aktuálně.cz
Milan Šmíd:
Letem mediálním světem v aféře "Tlustý/Morava"

Poslanec ČSSD David Rath přirovnává na základě reportáže TV Nova vládní ODS k mafii a jejího předsedu Mirka Topolánka k mafiánskému kmotrovi.

Foto: Aktuálně.cz
David Rath:
Kmotr a Morava

Naopak Předsedkyně správní rady Fóra pro Integraci - Forint Veronika Vendlová oceňuje poslance ODS Moravu za to, že po propuknutí aféry ihned složil svůj poslanecký mandát.

"Dá se namítnout: 'Neměl jinou možnost!' (Je zase před volbami, ve kterých se bude rozhodovat obsazení krajů.) Jenomže právě ne příliš vzdálená minulost potvrzuje, že i když jsem vždy předpokládala stejný přístup naší politické reprezentace, vlastně jsem se jej nedočkala," míní Vendlová.

Foto: Aktuálně.cz
Veronika Vendlová:
Vyvození osobní odpovědnosti. V naší zemi věc nevídaná!

 

Právě se děje

Další zprávy