stk | Komentáře
26. 7. 2008 16:14

Blogeři se přou: Má člověk právo na asistovanou smrt?

Pačes, Krása, Tomský a další o eutanazii
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V Nizozemsku a Belgii mohou nevyléčitelně nemocní, trpící lidé legálně požádat lékaře o to, aby předčasně ukončil jejich život. Eutanazii tolerují i ve Švýcarsku, Kolumbii a americkém státě Oregon.

U nás v těchto dnech předložila senátorka Václava Domšová návrh zákona "o důstojné smrti". Jde o první oficiální návrh na uzákonění eutanazie v Česku. 

Čtěte více: Průlomový zákon o eutanazii je hotový, mají ho senátoři.

Senát se zákonem začne zabývat na podzim. Zákon ale zatím nemá většinovou podporu politiků, a proto s největší pravděpodobností zatím schválen nebude.

Čtěte více: Senátorka Domšová: Eutanazie ano, ale bojím se zneužití.

A jak se k možnosti, že lékař bude moci na žádost pacienta a za určitých velmi přísných, předem stanovených podmínek ukončit jeho život, stavějí blogeři na Aktuálně.cz?

Foto: Aktuálně.cz

Profesor Václav Pačes, předseda české Akademie věd, je přesvědčen, že eutanazie do vyspělé společnosti patří jako výjimečný a přísně kontrolovaný akt.

"Obávám se ale, že my, Češi, netvoříme ještě tak vyspělou společnost abychom eutanazii uzákonili. Je u nás příliš mnoho vražd pro peníze, příliš mnoho mafiánů a miliardových tunelářů, příliš mnoho korupce, příliš často se zjišťuje, že na mol opilý lékař „léčí". Máme příliš mnoho podivných advokátů," míní Pačes.

Foto: Aktuálně.cz
Václav Pačes:
O eutanazii

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása je principiálně proti možnosti požádat o předčasné ukončení života.

"Myslím si, že obdobný návrh zákona je nesmyslný, protože předpokládá racionální uvažování lidí v jedinečné, traumatické a neopakovatelné situaci ... Je to něco podobného jako pokus o sebevraždu, který lidé dělají ve složité situaci, kterou neumí řešit," míní Krása.

Foto: Aktuálně.cz
Václav Krása:
Ať si každý zabije svou maminku a svého tatínka sám
Ještě jednou o důstojné smrti

Politolog Alexander Tomský je přesvědčen, že na výjimečné usmrcení nevyléčitelně nemocného člověka nepotřebujeme zákon.

"Zákony mají zakazovat; jakmile něco povolují, jde o výjimku ze všeobecného pravidla, a na nich stavět nelze (římské právo). Prastará spravedlnost bývala jednoduchá a jednoznačná: nezabiješ!" míní Tomský a dodává: "A riziko, že pomahači smrti zneužijí svou roli? Stačí přece zpětné vazby."

Foto: Aktuálně.cz
Alexander Tomský:
Zpětné vazby

Předsedkyně České gerontologické společnosti, spoluzakladatelka České alzheimerovské společnosti Iva Holmerová uvádí ze své praxe možné příklady zneužití.

"Velmi se obávám, že eutanazie může být a byla by dříve či později zneužita. ... Pokud naší společnosti nevadí neuvěřitelně a ostudně nedostatečné služby pro seniory a chronicky nemocné, neexistence specializované geriatrické péče, zoufalé podmínky pro personál i pacienty, ... pak by velmi pravděpodobně naší společnosti nevadilo, kdyby tito nepříjemní jedinci „odcházeli" a nečerpali tak společenské zdroje na péči, důchody či další příspěvky, píše Holmerová.

Foto: Aktuálně.cz
Iva Holmerová:
Eutanázie, kati a vyvolavači

Scénárista a dramaturg si klade otázku, zda se dá euthanazie ospravedlnit z hlediska mravního.

"Euthanazie není samozřejmě jenom o právu na důstojnou smrt nebo, jak se říká, o asistovanou sebevraždu, ale v jejím případě nejde o nic menšího než o to, nakolik je člověk pánem svého bytí, pánem nad životem a smrtí. Není to tak dávno, kdy pánem nad životem a smrtí člověka byl jednoznačně Bůh," píše Štern a pokračuje: "Moderní racionalistická vědotechnická doba sesadila Boha z trůnu a na jeho místo dosadila člověka."  

Foto: Aktuálně.cz
Jan Štern:
Euthanazie jako státem zajištěný komfort smrti

Karel Nešpor, primář oddělení pro závislost Psychiatrické léčebny v Bohnicicích se zamýšlí nad významem výrazu eutanazie.

"Eutanazie doslova znamená dobrá smrt, opakem eutanazie bude tedy distanazie, špatná smrt. Je sympatické, že jedna paní senátorka navrhuje zákon, který by pomohl lidem, aby neumírali špatnou smrtí. Podle mého názoru na to ale měla jít z jiného konce," píše Nešpor.

Zároveň doporučuje, jak má člověk podle něj žít, aby neumíral "špatnou smrtí".

Foto: Aktuálně.cz
Karel Nešpor:
Eutanazie a distanazie
 

Právě se děje

Další zprávy