Redakce | Názory
2. 4. 2008 16:00

Editor blogů online: Názory, které se mi nelíbí, nemažu

Blogy Aktuálně.cz mají za sebou první rok. Co přinesl?

Online rozhovor - Chcete vědět, kdy na blogy známých a zajímavých osobností na Aktuálně.cz chodí nejvíce lidí? A kdy jsou naopak blogy "mrtvé"?

Jak pracuje člověk, jehož mnozí rozezlení diskutující nazývají cenzorem? Které příspěvky maže a proč?

Libor Stejskal, někdejší šéfeditor LN, MfD a HN, se o blogy stará již jedenáct měsíců, tedy prakticky od jejich vzniku.

Čtěte také speciál: Blogy osobností slaví první rok. Co přinesl?

Zeptat jste se ho mohli na cokoliv, co vás v souvislosti se stránkami, na něž píší přední politici, špičkoví vědci i další lidé se zajímavými zkušenostmi, zajímá.

Téměř dvouhodinový on-line rozhovor začal ve středu ve 14 hodin.

Odpovědi Libora Stejskala čtěte zde:

Odpovězeno: 02. 04. | 14:09Autor: to je jedno

Otázka: Moje otázka je, kde začíná a končí svoboda slova blogera a diskutujích? Jakým způsobem se vnitřně rozhodujete, kdy zasáhnout? A není škoda, že už nejste v některém z deníků uvedených ve vašem profilu? Třeba by jejich úroveň zase stoupla. Díky

Libor Stejskal: Dobrý den,

mám několik poměrně jednoduchých zásad, které při mazání textů, porušujících Kodex diskutujího, používám. Obecně nepřijatelné jsou vulgarismy, hrubé urážky, spamy a podezření na porušení zákona. Pokud mám pocit, že je cílem autora se tohoto dopustit, zasáhnu. Pokud naopak dojdu k závěru, že se jednalo jen o poklesek v zápalu diskuse, přimhouřím oko. Co se týče mého předchozího působení: život je změna, pracoval jsem v novinách od prosince 1989. Nemyslím, že bych mohl mít nějaký vliv na úroveň jakýchkoliv novin (i když děkuji za důvěru, kterou ve mne vkládáte ;-) Snad mohu být něčím užitečný i zde, na internetových blozích.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:11Autor: soudruh

Otázka: Svobodu všem diskutujícím. Censor neni třeba. :-) Co Vy na to?

Libor Stejskal: Jsem pro. Také budu radši, nebude-li cenzor třeba ;-) Ale zatím jsou pokusy umožnit "necenzurovanou" diskusi spíše tristní, nemyslíte?

Odpovězeno: 02. 04. | 14:14Autor: TF

Otázka: Jaký je na internetu v diskusních fórech a u bloggerů rozdíl mezi anonymem a pseudonymem? Pokud někdo používá více pseudonymů - podle toho, jak se mu to hodí, je to přípustné??

Libor Stejskal: Žádný, je to to samé. Přípustné to je, prakticky nemám možnost to kontrolovat, ale ptáte-li se na můj názor, nepřijde mi to příliš fér. Osobně si myslím, že zejména na našich blozích je vhodnější psát pod svým vlastním jménem, vzhledem k tomu, že člověk polemizuje s autory, kteří mají zcela konkrétní identitu, jméno i tvář. Ale nutit do toho nikoho nemohu, ani nechci.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:16Autor: Sraffa

Otázka: Dík za Vaši práci a kvalifikovanou i vtipnou aktivní účast v diskusi. Co Vám v našich blocích ještě chybí nejvíc?

Libor Stejskal: Také děkuji. Diskuse. Většina příspěvků v debatě jsou komentáře, nemají s diskusí mnoho společného.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:17Autor: Konnonno

Otázka: V diskusi blogů vládne zcela jistě cenzura.O tom není žádných pochyb.Co se nehodí neprojde !

Libor Stejskal: To v každém případě. Již jsem to tu psal. Nadávky, urážky, spamy a porušování mažu téměř vždy.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:20Autor: Jana

Otázka: Kteří diskutující Vám připadají nejvíce agresitvní? Vztahuje se to k nějakému konkrétnímu politikovi? Někdy když čtu příspěvky pod články některých předních politiků tak jen žasnu kolik zloby a zakomplexovanosti v některých lidech je. Vůbec třeba nediskutují k článku, ale jen uráží.

Libor Stejskal: Obecně jdou nejagresívnější a nejurážlivější diskuse právě pod blogy politiků. Bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. "Vytmavit" to politikovi zřejmě skýtá mimořádné potěšení. I když svým způsobem chápu, že mnozí si tím ventilují svoji, často oprávněnou frustraci ze současné politiky.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:21Autor: Ivo 2

Otázka: V čem se liší české blogy oproti těm zahraničním?

Libor Stejskal: Snažím se, aby se jim čím dále více podobaly. Zejména slušností, věcností, způsobem vedení argumentace, respektem k názoru druhého, i když s ním nesouhlasím.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:22Autor: JP

Otázka: Je možné poslat Vám článek, tak aby po přečtení Vámi byl případně zařazen na blog? I názory řadových občanů (nepolitik, nevědec a pod.) jsou někdy velice zajímavé.

Libor Stejskal: Určitě. Adresa je blogy(zavináč)aktualne.cz. Takovéto texty každou chvíli vycházejí v Blogu čtenáře. I když si samozřejmě vyhrazujeme právo text neuveřejnit. Neomezenou "publikační" svobodu má zajištěnu jen regulérní bloger ;-)

Odpovězeno: 02. 04. | 14:25Autor: Antonín Šuppler

Otázka: Blogy čtu rád, díky za ně. Mrzí mě ale, že někteří nejsou schopni napsat ani jeden příspěvek za měsíc. Není to škoda? Velmi mě "baví" blogy politiků. Buď se snaží být nebetyčně "vtipní" nebo jsou pupkem světa. Přibude více lidí z NNO a z akademického prostředí? Díky že tu není blog karla Gotta :-)

Libor Stejskal: Je to škoda. Ale nemohu nikoho nutit (navíc většin autorů je velmi pracovně vytížena). "Mrtvý" blog po několika měsících odstraňuji ze seznamu. Oslovovat lidi z nevládního sektoru či z akademických kruhů je mým současným cílem (tedy už nejméně od podzimu loňského roku). Doufám, že se mi jich podaří přesvědčit co nejvíce. Politiky již v drtivé většině případů odmítám.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:26Autor: neo

Otázka: dobrý den, děláte záslužnou práci. Jsem rád, že mi mažete příspěvky pokud jsem sprostý, no ale znáte to, někdy si člověk holt nemůže pomoci. Zvláštní talent vyprovokovat má Rath, Paroubek,ale i někteří z "druhé strany".

Libor Stejskal: Díky, pane neo. Jste již téměř zasloužilým diskutujícím na našich blozích ;-) Považuji si toho.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:27Autor: nebula

Otázka: ...zdravim - smotnete obcas brcko..?

Libor Stejskal: No, výjimečně. Už to není, co bývalo ;-)

Odpovězeno: 02. 04. | 14:31Autor: Honza

Otázka: Jsem levicový volič a tudíž mám levicové názory.Jakmile reaguji na často až odporné reakce některých super- pravicových diskutérů a to prosím bez jediného křivého slova,nepustíte moji reakci vůbec do blogu s tím :
Jste stroj nebo co ?

Libor Stejskal: Nikdy nemažu věcný a korektní názor. Pokud ale mám pocit, že se někdo opakovaně snaží vyvolat tzv. flame, čili vyprovokovat hádku, zpravidla též zasáhnu. Reakce nemám možnost číst před tím, než je publikujete. Není na to nastavený ani žádný filtr. Pokud se Vás takto systém zeptá, znamená to, že jste špatně opsal slova z reCAPTCHA.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:33Autor: pramel

Otázka: Dobrý den. Jsem rád, že děláte, co děláte, diskuse jsou tím kultivovanější.Kdy se rozhodnete vstoupit do diskuse jakožto diskutující - už při čtení článku, nebo až při následných reakcích?

Libor Stejskal: Autorsky (čili ne jako administrátot) do diskuse vstupuji jen tehdy, pokud mne téma zajímá a především, pokud mám co říct. Což ve většině případů nemám (diskuse o ekonomice, školství, vědě atd). A pak jen čtu, divím se a snažím se něco pochytit. A samozřejmě je to i otázka času. Přeci jen musím dělat i jiné věci, než se "vykecávat" na blogu ;-)

Odpovězeno: 02. 04. | 14:35Autor: Pepa

Otázka: Jak je uvedeno v hlavičce článku; které příspěvky tedy mažete a proč?

Libor Stejskal: Pane Pepo, snažil jsem se to již popsat v předchozích odpovědích. Další odpovědi na svoji otázku můžete najít i v Kodexu diskutujících, který "visí" na titulní straně blogů.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:35Autor: panWiking

Otázka: pracovat jako cenzor? No fuj

Libor Stejskal: Souhlasím.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:36Autor: Václav Vychytil

Otázka: Dobrý den, pane Stejskale, Chtěl bych se Vás zeptat na porušování zákona ze strany diskutujících - myslím tím pomluvy, hanobení rasy, národa, či přesvědčení, atp. Jak je to s jejich (případným) uveřejněním? Je správce stránky odpovědný za její obsah, tedy i za obsah diskuse? děkuji Vám za odpovědi

Libor Stejskal: Úpřímně řečeno, je. Proto takové příspěvky, u nichž mám podezření na porušení zákona, mažu. Zejména jsem dost citlivý na rasismus.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:41Autor: mirek

Otázka: Jak se díváte průběžně na kvalitu obsahu a gramatiky diskuzních příspěvků? Pro mne je čím dál horší oboje a jsem už i zhnusen, co se v poslední době z diskuzí stalo.

Libor Stejskal: Musím říct, že z mého pohledu se obsahová i gramatická kvalita textů spíše mírně lepší. Tedy co se blogů na Aktuálně.cz týče. Tím samozřejmě nechci říct, že se neobjevují gramatické či stylistické chyby, překlepy, je jich stále až dost (úroveň obsahu lze jen těžko paušalizovat). Snažím se nebýt k tomu příliš kritický, ne každý se jazykem živí jako třeba já.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:42Autor: icepoint

Otázka: Zdravim. Slovo cenzura se mi mo nelíbí, spíše moderace je to pravé;). Měl bych jeden spíše odpborný dotaz: jak se dá zasáhnout v diskusích proti tzv. flamewars ? Nějaký praktický způsob...

Libor Stejskal: Nedá. Jen se je diskutujícím pokusit rozmluvit hned v zárodku (pokud na ně tedy včas narazím). Či je mazat, pokud překročí únosnou míru (viz Kodex).

Odpovězeno: 02. 04. | 14:45Autor: Ivo 3

Otázka: Co taky moderovat ty neuvěřitelně strašlivé diskuse pod články?

Libor Stejskal: To v současné době není v našich silách. Bylo by na to třeba nejméně deseti stejskalů. 24 hodin denně. Řešili jsme i možnost, že je zcela zrušíme (proč poskytovat prostor často velmi hrubým, vulgárním a zákon porušujícím výkřikům). Nakonec jsme dospěli k názoru, že by to nebylo správné. Snad se lidé postupně naučí diskutovat i bez těch urážek.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:47Autor: Honza

Otázka: A ještě chci dodat k předešlému příspěvku,že nejen že často měním jméno i značku ale také styl psaní a skoro vždy můj příspěvek vymažete jako že jsem stroj nebo je text nesouvisí s tématem.Můj názor je že by pro Vás bylo lepší v nějakém pravicovém listě např.HN

Libor Stejskal: V HN už jsem působil, pane Honzo. Líbilo se mi tam. Co se mazání týče, nemám, co bych dodal. Nikdy nemažu nikoho jen proto, že má odlišný názor.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:48Autor: cancour

Otázka: Co má mazání nevhodných textů společného s editací? Proč se tak vehementně bráníte nazývat věci pravými jmény a funkci cenzora jste eufemisticky přejmenovali na editora?

Libor Stejskal: Budu uvažovat o návratu k původnímu označení, tedy cenzor. Mimochodem editor needituje, ale rediguje.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:49Autor: Meňo

Otázka: Dobrý den, pane Stejskal. Jste synonymem né cenzora, ale rozhodčího. Nelehká úloha jako dělat sudího v kopané.A proto Vám za Vaši nelehkou práci děkuju, že my ostatní můžeme "hrát", i když v zápalu boje tu outovou lajnu někdy prostě nevidíme.

Libor Stejskal: Děkuji. Vaše slova mne těší.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:49Autor: Balčán

Otázka: Dobrý den, neměl by někdo cenzurovat i diskuse pod články? Já myslím, že ano. Díky za Váš názor

Libor Stejskal: Už jsem se pokusil odpovědět níže.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:50Autor: Ivo

Otázka: Jaké blogery byste si přál mít, a nemáte?

Libor Stejskal: Ty nejlepší z nejlepších. Nemám je ještě všechny ;-)

Odpovězeno: 02. 04. | 14:51Autor: blog blogovič

Otázka: Nechystáte se provětrat seznam bloggerů? Co třeba s Třeštíkovou a Mátlem - oba naposledy poslali své příspěvky loni v říjnu. Je jo ještě blog? Jestli ne, proč ho nezrušíte a chlubíte se těmi jmény??

Libor Stejskal: Určitě, "provětrávám ho celkem pravidelně, jednou za několik měsíců. Ale zrovna paní Třeštíkovou bych nerad ztratil. Ještě ji napíšu.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:51Autor: em

Otázka: Který bloger je váš oblíbenec?

Libor Stejskal: Mám rád všechny "své" blogery ;-)

Odpovězeno: 02. 04. | 14:54Autor: scientist

Otázka: Milý Libore, kolik hodin denně musíš věnovat tomu, aby diskuse zůstaly na minimální úrovni slušnosti? A je za tu dobu 11ti měsíců vidět nějaký posun k lepšímu ze strany diskutantů?

Libor Stejskal: Posun jen podle mne jednoznačný k lepšímu. Jsem tím velmi mile překvapen a moc mne to těší. Před půl rokem to bylo tak deset dvanáct hodin denně včetně víkendů. Teď už si mohu dovolit i odjet na dovolenou a připojir se jen ráno, v poledne a večer ;-)

Odpovězeno: 02. 04. | 14:55Autor: Jiří

Otázka: Dobrý den.Proč neposíláte také tyto příspěvky na patřičné adresy třeba ministerstev nebo poslanců kterých se to týká.Určitě by to přivítali oni sami.Vždyť nejezdí tramvají,tak se o mínění lidí nic nedoví a myslí si jak jsou oblíbení.Děkuji Jiří.

Libor Stejskal: Pane Jiří, to bych asi opravdu nestíhal. Ale vím, že naše blogy čte již dost politiků i úředníků. Je jen na nich, jestli chtějí nějakou zpětnou vazbu, jestli chtějí slyšet, co si myslí lidé mimo jejich úřady a instituce.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:56Autor: xxx

Otázka: popravit

Libor Stejskal: Koho? Raději ne.

Odpovězeno: 02. 04. | 14:56Autor: Ivan hochmann

Otázka: Co je na světě nejkrásnější?

Libor Stejskal: Blogování přece, pane Hochmanne ;-)

Odpovězeno: 02. 04. | 15:00Autor: Kačislava

Otázka: Vážený pane Stejskale, jste nejen správce blogů a moderátor, ale vlastně i jeden z autorů blogů a diskutující. Zajímalo by mě, co si o roli moderátora, který i diskutuje, myslíte (neboli proč jste se stal diskutujícím) a který blog byl ten zásadní, kde jste pocítil chuť vyjádřit svůj názor. Děkuji

Libor Stejskal: Napsal jsem o tom kdysi celý blog. Najdete ho zde. http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/blog-o-blogu.php?itemid=1496 Jinak jsem tuhle práci už přijímal s tím, že nebudu jen cenzor, ale že se chci na diskusi aktivně podílet a občas psát jako bloger. Jen mazat by mne vskutku nebavilo ;-)

Odpovězeno: 02. 04. | 15:02Autor: matakwane

Otázka: Mate k dispozici softwarove nastroje, ktere Vas upozornuji na vyskyt nepripustnych textu, nebo musite cist vsechny prispevky.

Kolik % prispevku skonci v kosi?

Libor Stejskal: Ten odhad bude hodně hrubý a velmi záleží, pod jakým textem se diskutuje. Před deseti měsíci to bylo pod blogy politiků tak deset procent vulgárních a hrubě urážlivých textů ze všech příspěvků. Dnes se jedná tak o jedno až tři procenta. Pod řadou textů nemusím mazat vůbec.

Odpovězeno: 02. 04. | 15:03Autor: panWiking

Otázka: již jsem psal, pracovat jako cenzor je odporné. Filtrovat něčí myšlenky poněkud zavání totalitním režimem

Libor Stejskal: Souhlas, filtrovat MYŠLENKY je nepřijatelné.

Odpovězeno: 02. 04. | 15:03Autor: potemkin

Otázka: diky za Vasi prukopnickou praci a preji pevne nervy. Bude Bloger roku?

Libor Stejskal: I já děkuji. Zajímavý nápad, promyslím to.

Odpovězeno: 02. 04. | 15:05Autor: Lída

Otázka: Kolik času denně strávíte nad čtením komentářů? To je práce na 24 hodin denně, ne?

Libor Stejskal: Dvacet čtyři hodin denně ne, ale nějaký čas tím strávím. Byly doby, kdy jsem počítač zapínal kolem sedmé ranní a vypínal ho tak hodinu po půlnoci (ale samozřejmě jsem obědval, večeřel a přesouval do zaměstnání a z něj ;-). Dneska už je to podstatně lepší.

Odpovězeno: 02. 04. | 15:06Autor: seko

Otázka: Pane Stejskale. Velice Vás obdivuji. Jako účastník některých blogových diskuzí nechápu že jste se z pročítání těch blábolů (bohužel jsou to tak 2/3 příspěvků)ještě nedostal k Chocholouškovi. Mě stačí přečíst tak pětpříspěvků a blog opouštím. Takže pevné nervy.

Libor Stejskal: Jak víte, že jsem ještě nebyl u Chocholouška? ;-) Děkuji za Vaše milá slova a přání dobrých nervů.

Odpovězeno: 02. 04. | 15:07Autor: Rýpal

Otázka: Je bloggerem Aktuálně Cyril Svoboda? Jetsliže ano, proč už půl roku nic nenapsal? Bojíte se mu ten jeho blog smazat?

Libor Stejskal: Pana ministra Svobodu jsem už dvakrát urgoval, pokaždé slíbil, že bude psát. Pokud nenapíše do konce dubna, blog zruším. Proč bych se měl pana Svobody bát?

Odpovězeno: 02. 04. | 15:09Autor: m&m

Otázka: Podle mého názoru se v jednotlivých diskusích pod články v průběhu roku už objevilo daleko více nesouhlasů s účastí editora v diskusi než bylo souhlasů vyjádřených zde:

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy /blog-o-blogu.php?itemid=1496

Berete to v úvahu? Vnímáte to tak také?
Děkuji.

Libor Stejskal: Nemám ten pocit, pane m&m. Dokonce bych řekl, že je to naopak. Ale vím, že Vám mé "vstupy" velmi leží v žaludku. V tomto "punktu" se asi nikdy neshodneme.

Odpovězeno: 02. 04. | 15:11Autor: Zika Luděk

Otázka: Dotaz : nejsem urážlivý, ani vulgární, byl jsem všek několikrát mazár . Proč ? Názor i když je jiný je stále jen názorem, i když se Vám nemusí líbit. Bohužel jaksi nejsme zvyklí na jiný názor a když se někomu nelíbí, tak jen uráží, a nebo jak se několikrát stalo, prostě nározy mažete.

Libor Stejskal: Pane Ziko, nikdy jsem nesmazal názor jen proto, že by se mi nelíbil. Mažu jen vulgární, urážlivé a zákon porušující příspěvky resp. spamy. Občas mažu zárodky flejmů. Jakýkoliv názor, korektně vyjádřený respektuji a vítám.

Odpovězeno: 02. 04. | 15:13Autor: R.Hynek

Otázka: Dobrý den, myslím si, že diskuzní fóra jsou užitečná věc, ale když někdo oponuje názoru jiného a okamžitě používá vulgarismy, tak tam by měla začít Vaše práce-cenzora. Názory na politickou, sociální situaci, cikánskou otázku atd.,by měly zůstat bez zásahu, neb to odráží myšlenku a názor národa.

Libor Stejskal: Názory na politiku či sociální situaci nemažu, pokud nejsou vyjádřeny vulgárně či míněny jako urážka. Debaty o soužití menšin vítám, zasahuji jen tehdy, když někdo porušuje paragraf 198 resp. 198a Tr.z. O hanobení rasy, národa či přesvědčení.

Odpovězeno: 02. 04. | 15:15Autor: Martin

Otázka: Dobrý den,

vážím si práce, kterou zde pro blogy děláte. A zároveň chápu, že hranice mezi svobodou slova a porušováním zákona je někdy (zvlášť zde) opravdu tenká.
Moje otázka zní: plánujete zavedení nějaké formy registrace, která by např. znemožnila vydávat se za někoho jiného s podobným nickem?:)

Libor Stejskal: Uvažujeme o tom. Mým snem je zavést registraci pro ty, kdo o to budou stát. Ti by si pak v diskusi mohli nastavit filtry i.e. odfiltovat nežádoucí příspěvky atd. Ale zatím to naráží na technické problémy.

Odpovězeno: 02. 04. | 15:18Autor: Marek

Otázka: Proč za rasistické výroky v diskuzích považujete i to co je očividná pravda?

Libor Stejskal: Snažím se v tomto případě postupovat co nejcitlivěji a s ohledem na to, jak rozdílné názory v této společnosti panují. Mažu tedy v tomto případě jen tehdy, když mám podezření na porušení paragrafů 198 resp. 198a Tr. z. O hanobení rasy, zákona a přesvědčení.

Odpovězeno: 02. 04. | 15:18Autor: panWiking

Otázka: žádná odpověď, taky odpověď. Asi vystihuje charakter. K.H.Borovský měl s cenzory taky své zkušnosti

Libor Stejskal: Mám za to, že jsem Vám odpověděl, pane Wikingu.

Odpovězeno: 02. 04. | 15:19Autor: Jura Menšík

Otázka: Dobrý den, máte take takový pocit jako já když přijdete někam na "diskusi k článku", že jsou to místa kam si chodí někteří jedinci,někdy až většina pisatelů léčit mindráky a kazí celou diskusi vulgarismy a pomluvami bez pravdy, jen díky tomu,že nenesou zodpovědnost za své příspěvky? děkuji,pěkný den

Libor Stejskal: Jednoznačně. Takové pocity se občas dostavují.

Odpovězeno: 02. 04. | 15:21Autor: Zelený mužíček

Otázka: Dobrý den, jak vidíte budoucnost diskuzí? Osobně mám pocit, že například na Aktuálně.cz je v diskuzích čím dál více "odpadu" jako jsou referenční odkazy nebo nadávky. Nemyslíte, že bude brzy třeba provést nějaké změny v současném systému?

Libor Stejskal: Nemyslím, že by přístup k administrování diskuse vyžadoval nějaké zásadní změny. Ale samozřejmě neustálé zlepšování je naší metodou práce ;-)

 

Právě se děje

Další zprávy