Člověk v tísni, o.p.s. | Názory
26. 11. 2007 0:00

Komiks: Jak se Česko nepáře s cizinci

Sedmý díl pravidelného komiksu
Foto: Aza

Nepřehledné zákony, pomalá úřední "mašina" a příliš striktně nastavené požadavky státu.

To jsou tři zdroje kupčení s doklady pro cizince a korupce zaměstnanců českých zastupitelstev a cizinecké policie. Několik korupčních afér či velmi podezřelých případů už prosáklo na veřejnost, ale cizinci dosvědčují, že špatná praxe je ještě daleko rozšířenější, než by se při pohledu zvenčí mohlo zdát.

Získat pracovní vízum nebo třeba povolení ke sloučení rodiny je pracné a zdlouhavé. Ale ti, kdo zaplatí, čekat nemusejí.

Hbití "zprostředkovatelé služeb" s dlouhými prsty dosáhnou na potřebná razítka podplacených úředníků a zařídí doklady o mnoho rychleji. Je velmi snadné získat službu od českého státu za zvláštní úplatu.

Z četnosti historek a pozorování cizinců je jasné, že nejde o pochybení jednotlivců, ale o špatné nastavení systému. Mnozí cizinci tak šetří peníze na úplatky, místo aby si třeba zaplatili zdravotní pojištění. České zákonodárství staví nemotorné hradby proti cizincům, po kterých je na trhu práce poptávka, a jen tím vytváří dobré podmínky pro kriminální živly. Těch se pak policie snaží zbavit finančně náročnými zásahy, které nejsou moc úspěšné.

Považujete to za smysluplné jednání?

 

Právě se děje

Další zprávy