Šéfové ČEZ si vybírají odměny. Až stovky milionů

aju
8. 1. 2008 7:12
Martinu Romanovi opce vynesly 670 milionů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Manažeři energetického gigantu ČEZ se rozhodli vybrat si své odměny v podobě akcií vlastní firmy.

Šéf společnosti - Martin Roman - sáhl po všech svých zbylých opcích a celkově si tak přijde podle aktuálního kurzu na 677 milionů. Již dříve oznámil, že sto milionů věnuje na rozvoj soukromého gymnázia.

Společnost to oznámila dnes v tiskové zprávě.

"Jak ČEZ oznámil již v závěru loňského roku, realizují v době přerušení zpětného odkupu členové vedení společnosti ČEZ své opce, nebo jejich část, přiznané v rámci akciového motivačního programu ČEZ.  V případě předsedy představenstva a generálního ředitele Martina Romana jde o všechny zbývající opce z důvodu blížícího se konce jeho prvního čtyřletého funkčního období. Martin Roman si však významnou část akcií nadále ponechá," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Všech svých odměn využil také například šéf investic Vladimír Schmalz, který je může prodat nyní se ziskem přes 62 milionů korun, nebo také jeden z nejnovějších členů vedení ČEZ Zdeněk Pasák, jehož "čistá odměna" činí asi 44 milionů.

Roman si akcie nechá

"Management firmy nemá během roku mnoho časových ´okének´k uplatnění opcí. Jde o to najít čas, kdy trh má stejné informace jako vedení společnosti a nemůže dojít k jakémukoliv podezření z insider tradingu. Přelom roku je takovým obdobím a v mém případě již nadešel i termín, kdy musím opce realizovat, chci-li plnit sliby," uvedl Roman.

"Rozhodně však akciím firmy pevně nadále věřím, já i moji kolegové věříme i v další potenciál růstu. Proto budu část akcií držet na svém majetkovém účtu a stejně tak ostatní si nadále ponechají část opcí nebo budou držet minimálně 10 procent získaných akcií," dodal.

Akciový program pro vedení ČEZ byl často předmětem kritiky. Společnost nakonec akciové odměny změnila tak, aby manažeři mohli vydělat maximálně 100 procent na svých akciových opcích.

Při nástupu nového managementu ČEZ byla cena akcií - 174,50 koruny, což při počtu akcií 592 210 843 dává kapitalizaci 103,3 miliardy. Při nynější ceně cca 1 387 korun je tržní kapitalizace 821,4 miliardy. Zhodnocení tedy činí  718,1 korun, z toho majetek státu se zhodnotil o 481 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy