"Otec" oligarchů jde proti logice Kremlu

Adam Junek
20. 6. 2006 16:30
Moskva - Výroba elektřiny patří do soukromých rukou, míní mocný ruský magnát Anatolij Čubajs. Nebrzdí ho ani snaha Kremlu ovládnout strategické sektory.

"Ve dvou nebo třech firmách z dvaceti, které vytvořila reforma energetického sektoru, si dokážu představit zahraniční investory, a to jako strategické partnery s nadpolovičním podílem," uvedl dnes na tiskové konferenci Čubajs, jenž šéfuje elektrárenskému monopolu UES (United Energy System).

Elektřina patří soukromníkům

"Nebudu váhat pro tento plán udělat cokoliv," citovala ruského boháče a také "otce" ruské privatizace agentura Ria Novosti.

Také další kusy výrobce elektřiny mají podle Čubajsových plánů skončit v rukou soukromých investorů. Toto odvětví totiž potřebuje jen do roku 2010 investice ve výši 85 miliard dolarů, a ty se ve státní kase jen tak nenajdou. Státní ale má zůstat rozvod energie.

Právě tato politika se ale příliš neslučuje s kroky Kremlu v posledních měsících. V rukou podnikatelů spřízněných s Vladimirem Putinem se začala soustřeďovat velká část ekonomické moci. A především se jedná o strategické sektory, jako těžba ropy a plynu nebo média a letecká doprava.

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kromě toho si ve většině z těchto firem ruská vláda drží podstatné podíly a někde je i navyšuje. Například v plynárenském monopolu namísto původních asi 36 procent už Kreml přímo ovládá 51procentní podíl. O klastru těchto firem se už ostatně delší dobu hovoří jako o "Kreml, a. s.". Firmy jako Gazprom, Aeroflot či Rosněfť navíc generují bezmála dvě pětiny ruského hrubého domácího produktu a jejich zisky se počítají na desítky miliard dolarů.

Čebajs se však Putina nebojí. Patří k jedněm z mála kritiků vládce Ruska. Kritizoval dokonce tažení Moskvy proti kdysi nejbohatšímu oligarchovi Michailu Chodorkovskému, který si nyní odpykává osmiletý trest v pracovním táboře na rusko-čínských hranicích.

Oligarchy splodil Čubajs

Ostatně první generace oligarchů, která se zrodila v polovině devadesátých let, vděčí za své majetky právě Čubajsovi. Jako tehdejší ministr pro privatizaci jim pomohl k majetkům v řádu miliard dolarů. Vydal totiž 145 milionů kupónů, jimiž rozdělil mezi lid 80 procent státního majetku. Zatímco se většina těchto papírů ukázala bezcennými a lidé vyšli naprázdno, radovali se podnikatelé s nejužšími kontakty na Kreml.

Čubajs, ač si na nedostatek stěžovat nemůže, nepatří do ligy nejbohatších. Jak píše deník Die Welt, "hraje pouze v lize dolarových milionářů".

Význam mu je ale přikládán o to větší. Jeden ruský vtip, které magnát rád publikuje na svých webových stránkách, například říká: "Čubajs nastupuje do taxíku a taxikář se ptá, kam to bude. Kamkoliv, odpoví Čubajs, všude je mě třeba."

A nevadí mu ani, že mu mnozí vyčítají, že privatizace skončila špatně právě kvůli němu. Ostatně exprezident Boris Jelcin na jeho adresu prohlásil: "Za všechno může Čubajs." Tato věta se ostatně vynoří na mysli kdekterému Rusovi, zvlášť když se octne bez elektřiny, jako se to stalo loni v květnu v Moskvě.

Podle německého deníku na to odpovídá Čubajs další anekdotou: "Když v noci svítí v Kremlu světlo, pracuje Putin. Když ne, pracuje Čubajs."

 

Právě se děje

Další zprávy