DOKUMENT: Prohlášení ČEZ ke komandům NTZ

2. 2. 2010 15:27
Přečtěte si, co říká na zveřejněná videa mluvčí energetického gigantu

Společnost ČEZ Měření se zabývá odhalováním krádeží elektřiny. Chrání tím zájmy všech odběratelů elektřiny v České republice, protože ti platí za ukradenou elektřinu.

JUDr. Jan Rytíř se dlouhodobě snaží politicky profilovat na vykonstruovaných kauzách údajného porušování zákonů pracovníky ČEZ Měření. (V minulosti kandidoval do Senátu, v roce 2009 v evropských volbách za Stranu důstojného života a nyní spolupracuje se stranou Solidarita Jany Bobošíkové).

Všechny spory, které v zájmu nelegálních odběratelů proti společnosti ČEZ vedl a byly pravomocně rozhodnuty, skončily ve prospěch společnosti ČEZ.

Informace o tvrzeních JUDr. Jana Rytíře:

Vyšetřování pracovníků ČEZ Měření pro podezření z vydírání

ÚOOZ před 15 měsíci na základě trestního oznámení JUDr. Jana Rytíře pro podezření z vydírání provedl rozsáhlou akci při které zadrželi a vyslýchali zaměstnance ČEZ, kteří se zabývají odhalováním krádeží elektřiny. Někteří ze zaměstnanců byli již zproštěni všech podezření a výsledky vyšetřování vedeného orgány činnými v trestním řízení nepotvrzují, že by se kdokoli z ostatních obviněných zaměstnanců dopustil vydírání.

Nepotvrdilo se ani podezření, že by pracovníci ČEZ používali části policejních uniforem. Muž s nápisem Policie na zádech na jednom ze záběrů byl totiž skutečný příslušník Policie ČR, se kterou ČEZ Měření spolupracuje při odhalování krádeží elektřiny.

Nešťastná událost v Pardubicích

Před 5 lety, 6. 12. 2005 navštívil pracovníci ČEZ Měření činžovní dům v Poděbradech a zjistil zde podezření na krádež elektřiny, neboť i při vypnutém hlavním jističi bylo vedení pod napětím. Požádali spolumajitele nemovitosti o umožnění přístupu k vedení. Ten je odvedl k pojistkové skříni, odešel vypnout neměřenou odbočku a již se k nim nevrátil.

Technici tedy přivolal pracovníky útvaru odhalování netechnických ztrát, kteří se muže ho po příjezdu snažili telefonicky kontaktovat. Když se jim to nepodařilo, zazvonili na zvonek jeho manželky a s ní se ho vydali hledat. Bohužel ho nalezli v dílně mrtvého. Okamžitě kontaktovali lékařku a policii a pomohli šokovanou paní odvézt k ošetření. Velice litujeme této tragedie, nevíme však jaké všechny motivy ho vedly k tomu, že si sáhl na život. Policie případ vyšetřila a vyloučila cizí zavinění.

Příprava pracovníků ČEZ Měření

Práce pracovníků ČEZ Měření, kteří se zabývají odhalováním krádeží elektřiny, je přivádí do psychicky vypjatých i fyzicky nebezpečných situací. Jen v minulém roce například odhalili 86 nelegálních pěstíren marihuany provozovaných organizovaným zločinem. Opakovaně jsou při své práci verbálně i fyzicky napadáni, někdy i osobami pod vlivem drog. Museli čelit desítkám napadení poštvanými psy i hrozbám střelnou zbraní. Pro tuto práci proto musí být odpovídajícím způsobem připraveni.

Malá skupina pracovníků, kteří se dostávají do nejnebezpečnějších situací prošla v letech 2004-2006 přípravou navrženou psychology, která zahrnuje první pomoc, sebeobranu i nácvik chování v krizových situacích. Adekvátní příprava je nutná i proto, aby při akcích nebyly ohroženy životy a zdraví. Jen díky této přípravě dosud nedošlo k vážnému zranění.

Společnost ČEZ je přesvědčena, že se pracovníci ČEZ Měření při své náročné a často nebezpečné práci v zájmu všech poctivých odběratelů elektřiny, nedopustili žádného protiprávního ani neetického jednání. Podnikneme všechny potřebné právní kroky na ochranu osobnostních práv svých zaměstnanců i své pověsti.

Martin Pavlíček
tiskový mluvčí / manažer komunikace střední Čechy

 

Právě se děje

Další zprávy