Koalici pohltila válka, zatím jen slov a vulgarit

Kateřina Eliášová, Sabina Slonková
10. 2. 2008 11:50
Vládní strany se přou, opozice má navrch
Španělský sál Pražského hradu v plném lesku.
Španělský sál Pražského hradu v plném lesku. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výhružné SMS, zhroucení zákonodárci, zákulisní hry, ostré výpady.

Víkendová volba hlavy státu vnesla neklid zejména do vládních stran: ODS je po neúspěchu volby nervózní, lidovci rozčarovaní tak, že otočili a už hovoří o tajné volbě, zelení jdou do nového týdne s "nožem na krku".

Jejich vztah s občanskými demokraty je nejhorší od vzniku vlády, premiér Mirek Topolánek byl podle zjištění Aktuálně.cz natolik rozzlobený, že by je z kabinetu nejraději odstranil. Zatím se ale drží zpátky, nemá jiné hlasy, kterými by po jejich odchodu dorovnal stojedničkovou většinu ve sněmovně.

Je to totiž především Bursíkova strana, na kterou ODS veřejně svaluje svůj víkendový neúspěch. Premiéra rozezlilo, že zelení hlasovali pro veřejnou volbu a nadto Bursíka obvinil, že se spolčil se sociálními demokraty. Kritikou nešetří ani místopředseda ODS, primátor Prahy Pavel Bém.

"Obstruují všechny návrhy ODS, které jsme předkládali. Hlasovali proti nim, sami nejprve říkali, že volba bude tajná a pak obrátili. Politicky nekonečně neprozíravé," řekl Aktuálně.cz na Pražském hradě Bém.

Ministr Martin Říman zase kritizoval páteční projevy Martina Bursíka a Kateřiny Jacques. "Tohle se v koalici nedělá, to, co předvedli Bursík a Jacques. Ten jejich projev byl na úrovni Miroslava Sládka," ohradil se.

"Vytíráte si s ostatníma prd.."

Vůbec nejostřeji se do Bursíka pustil Ivan Langer. V sále mu začal spílat: "Vytíráte si s ostatníma prd... Jdete přes mrtvoly, aby jste dosáhli svého, je to špinavá hra," řekl doslova Langer.

Aktuálně.cz se podařilo hádku natočit na video, Nova později přinesla i zvukový záznam.

Už předtím podobně ujely nervy premiéru Topolánkovi, i jeho zachytily ruchové mikrofony v sále při výbuchu nevole. Více zde: "Jděte všichni do prd..., zuřil Topolánek"

Bursík se snaží zůstat věcný, postoj své strany hájí. "V koaliční smlouvě nestojí, že bychom měli volit společně jednoho kandidáta," tvrdí.

"Není možné to hodit jen tak na Stranu zelených, za to, co se tady za ty dva dny odehrálo, mohou všichni, včetně ODS," řekla zelená ministryně Džamila Stehlíková.

"Jsou lidé, kteří si dlouhodobě nepřejí tuto koalici a toto je pro ně dobrý náboj pro to, aby se takto vyjadřovali," reagoval Bursík na kritiku nespokojené části ODS.

Strategie stran do druhé volby: Volbu vyhráli komunisté. Zvyšují svou cenu
Přehledně: Výsledky všech kol prezidentské volby
Video: Hádka ČSSD a ODS, kdo na koho tlačí

Chcete být v koalici? Tak se snažte

Že by si ale ministři už balili kufry a pohlíželi na jiná místa, zatím nehrozí. Mirek Topolánek je z vlády jen tak nevyštve, minimálně do té doby, dokud za ně neseženu náhradu pro potřebnou většinu ve Sněmovně.

"Hlupák boří za předpokladu, že neví, co bude stavět," odpověděl Bém na otázku, jestli je čas na odchod Zelených z vlády.

Hru o jejich setrvání v koalici ale hodlají občanští demokraté podle informací Aktuálně.cz rozehrát právě před druhou volbou prezidenta.

"Budeme se je snažit dotlačit k tomu, aby podpořili tajnou volbu. To je to minimální, čím si mohou své další setrvání ve vládě zajistit. Faktem ale je, že vážně utrpěl i vztah mezi premiérem a šéfem Zelených, který byl do té doby nadstandardně dobrý," uvedl blízký spolupracovník Mirka Topolánka

Dva se hádají, třetí se směje

Kdo z této situace může vytěžit nejvíc, je sociální demokracie. Ta si zatím užívá to, jak se jí daří volbu Václava Klause bořit, ačkoliv ztrácí i body pro Jana Švejnara v podobě odpadávajících a hroutících se zákonodárců.

A stejně tak, jak se u občanských demokratů pilně pracuje na lovení hlasů pro Václava Klause, tak i Lidový dům rozehrálo svoji hru, jak ještě víc rozklížit koalici.

Dokládá to i sobotní noční jednání, kterého se na žádost šéfa poslanců ČSSD Michala Haška měl účastnit Jiří Paroubek, Martin Bursík a Kateřina Jacques. Hostem schůzky byl i Jan Švejnar. Zelení ale nakonec schůzku museli odmítnout.

Foto: Aktuálně.cz
Online přenos z volby prezidenta
-
 ŽIVĚ: Nová volba v pátek. Zřejmě s Klausem i Švejnarem
Analýza
-
ODS prohrála Klausovi dvě kola prezidentské volby
Fotoblog
-
Pohled do zákulisí. Exkluzivně z Hradu
Video
-
Podívejte se na projevy Klause a Švejnara

Před dveřmi je vedle fotografů bulvárních deníků čekali Paroubkovi poradci Jaroslav Tvrdík, Petr Dimun a Jiří Vyvadil, který je zodpovědný za komunikaci s týmem Jana Švejnara.

"Nehodlám být nařčen z toho, že se v noci mezi prezidentskou volbou scházím s Jaroslavem Tvrdíkem a Petrem Dimunem a hrajeme nějaké zákulisní hry. Na jednání jsme vůbec nešli," vysvětlil Aktuálně.cz Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy