Proč nevyhrál Klaus? Jeho tým se těžce přepočítal

Reportéři Aktuálně.cz
9. 2. 2008 20:44
ODS zcela zaskočil postup předsedy sněmovny Vlčka
Václav Klaus během hlasování.
Václav Klaus během hlasování. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do prezidentského klání nastupovali politici ODS a tým Václava Klause s jistotou, že současná hlava státu svůj post už v první volbě obhájí. Nestalo se, Klausovi chyběl jeden hlas.

Deník Aktuálně. cz z rozhovorů s lidmi, kteří vyjednávali podporu pro Václava Klause, zrekonstruoval průběh posledních hodin před volbou. Z nich vyplývá i odpověď, proč Klaus zatím překvapivě neuspěl.

1. Vyjednavači příliš spoléhali na příslib hlasů od "konkurence"

Ještě před pár dny byli lidé z ODS přesvědčeni, že Václava Klause podpoří i další skrytí přeběhlíci z ČSSD. "Zradu" kolegů ostatně připouštěli i sociální demokraté. Jenže příslib "zrádců" byl dojednaný pro tajnou volbu. Když se nakonec volilo veřejně, nikomu ze sociálních demokratů se v první volbě riskovat nechtělo.

Strategie stran do druhé volby: Volbu vyhráli komunisté. Zvyšují svou cenu
Přehledně: Výsledky všech kol prezidentské volby
Video: Hádka ČSSD a ODS, kdo na koho tlačí

Tým kolem Václava Klause zase věřil tomu, že minimálně část komunistů ve třetím kole umožní jeho zvolení. Ani to se nestalo, což Václava Klause podle podle informací Aktuálně.cz rozzlobilo na celé volbě zřejmě nejvíc. Jeho spolupracovníci jej o tom totiž ujišťovali ještě pár hodin před volbou.

Foto: Aktuálně.cz
Online přenos z volby prezidenta
-
 ŽIVĚ: Nová volba v pátek. Zřejmě s Klausem i Švejnarem
Analýza
-
ODS prohrála Klausovi dvě kola prezidentské volby
Fotoblog
-
Pohled do zákulisí. Exkluzivně z Hradu
Video
-
Podívejte se na projevy Klause a Švejnara

2. Tým ODS se na procedurální záležitosti volby nepřipravil

Ještě ve čtvrtek se ODS spoléhala, že volba bude tajná. Změna plánu, s níž v den volby přišel předseda sněmovny Miloslav Vlček - nejprve dal oproti noční dohodě hlasovat o tajné volbě, ta neprošla a automaticky tak přišla na řadu volba veřejná - tým občanských demokratů zcela zaskočil.

Narozdíl od ČSSD Klausovi stoupenci neměli připravené právní analýzy, jaký další postup je v které variantě možný a výhodný. Nechali proto například sociální demokraty, aby třetí kolo posunuli až na sobotu, kdy Klausův tábor přišel o klíčový hlas senátora Kalbáče.

"Druhého Vlastu Tlustého, který tyhle procedurální záležitosti ovládá, jsme zkrátka neměli," uvedl jeden z vyjednavačů. (A Tlustý je od své loňské roztržky s Mirkem Topolánkem od všech klíčových stranických záležitostí odstaven)

3. Poslední záchranné kroky nevyšly

Klausovi vyjednavači se na poslední chvíli snažili situaci zachránit, vyjednávali zejména s lidoveckými senátory, Kalbáčův hlas už ale nahradit nedokázali.

Jednou z variant pak byla mimo jiné snaha přesvědčit šéfa lidovců Jiřího Čunka, aby on nebo někdo z jeho lidí odešel ze Španělského sálu a umožnil Klausovo zvolení. Čunek ale na dohodu nešel.

 

Právě se děje

Další zprávy