Volbě prezidenta hrozí krach. Není jasné, jak hlasovat

Kateřina Eliášová
8. 2. 2008 9:01
Rozhodne se až během páteční schůze obou komor
Poslanecká sněmovna - ilustrační foto
Poslanecká sněmovna - ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Fiasko. I tak dnes může s velkou pravděpodobností skončit volba prezidenta. Senát a Poslanecká sněmovna se totiž nedokáží dohodnout na tom, jak jej zvolit.

Vyřešit to měla noční schůzka šéfů poslaneckých a senátních klubů a vedení obou komor. K dohodě o způsobu hlasování o prezidentovi ale nedošlo.

Zástupci politických stran se rozešli po necelých dvou hodinách s tím, že o tom, zda se hlava státu bude volit tajně, nebo veřejně, definitivně rozhodne až páteční hlasování poslanců a senátorů.

Pravděpodobnost, že se dnes prezident skutečně bude volit, se tak výrazně snížila.

Hlasovat se bude o tajné i veřejné volbě

Jediné, na čem se ve čtvrtek politické špičky dokázaly shodnout, je to, že zákonodárci budou hlasovat o obou způsobech volby.

"Bude se nejprve hlasovat o volbě veřejné, pokud ta neprojde, pak se bude hlasovat o volbě tajné. Neprojde-li v obou komorách, tak bude na řadě dohadovací řízení," řekl po skončení schůzky předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Ten bude společnou schůzi obou komor řídit.

Ráno Miloslav Vlček to, jak bude při řízení schůze postupovat, nevyjasnil. V ranním vysílání České televize prohlásil, že má připraveny obě varianty a teprve se rozhodne, jakou volbu poslancům a senátorům navrhne. Zmínil se přitom, že jsou na něj vyvíjeny tlaky.

Podívejte se do zákulisí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Jisté je tedy to, že se Senát i Poslanecká sněmovna sejdou v pátek v 10 hodin dopoledne ke společné schůzi. Nejprve přednesou svůj projev oba prezidentští kandidáti, pak předsedové stran a parlamentních klubů. Poté přijde řada na případnou diskuzi.

Teprve pak se bude hlasovat o tom, jak prezidenta volit.

Prezidenta zvolíme, věří šéfové komor

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček i šéf Senátu Přemysl Sobotka jsou i po noční schůzce přesvědčeni o tom, že na volbu prezidenta nakonec dojde.

"Já pevně věřím, že volba prezidenta proběhne," řekl novinářům Sobotka. "Já jsem optimista, myslím si, že prezident zvolen bude," doplnil jej Vlček.

Interaktivní grafika: Klaus, nebo Švejnar na Hrad? Jaké jsou scénáře volby

Právních názorů na to, jak volit, existuje ale hned několik.

Jen nočního jednání se účastnilo pět právníků s šesti různými výklady toho, jak k volbě prezidenta dojít. "Právníci mají různé názory, tady se musíme pohybovat v rámci zákonů, ale nemůžeme jít proti Ústavě a jednacímu řádu," objasnil Vlček

Senát versus Sněmovna

Situaci zkomplikovalo večerní rozhodnutí komunistů, že budou prosazovat veřejnou volbu prezidenta.

Čtěte více: Krach volby je blíž. Komunisté chtějí hlasovat veřejně

Tajnou volbu tak teď podporuje pouze ODS a část senátorů.

Pokud ovšem ostatní strany občanské demokraty v Poslanecké sněmovně přehlasují a prosadí veřejné hlasování, hrozí páteční volbě krach. Senát, ve kterém má ODS většinu, je totiž rozhodnut hlasovat tajně.

Čtěte více: Lidovci Topolánkovi neustoupili. Chtějí veřejnou volbu

 

Právě se děje

Další zprávy