Komunisty do vlády nepustím, potvrdil Klaus

Petr Holub
5. 2. 2008 12:52
Setrvám na svých zásadách, slíbil prezident
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident, který trvá na svých zásadách. Takový chce být Václav Klaus v příštích pěti letech.

Klaus svůj konzervativní přístup vyložil v rozhovoru pro Českou televizi, kde především jednoznačně odmítl možnost, že by jako prezident jmenoval vládu, na které by se přímo, nebo nepřímo podílela KSČM.

"Mé budoucí kroky poznáte z toho, co jsem kdy udělal," odpověděl na otázku, zda by vládní účast komunistů připustil.

Připomněl tak události z jara 2005, kdy premiéru Grossovi zabránil sestavit menšinovou vládu ČSSD s tichou podporou komunistů.

Klaus se tak jednoznačně vyjádřil i ve chvíli, kdy jeho zvolení může záležet právě na hlasech komunistických zákonodárců.

Vládne, kdo vyhrál

Stejně rozhodně trval Klaus i na svých ostatních postojích.

Obhajoval postup z přelomu let 2006 a 2007, kdy dvakrát po sobě jmenoval premiérem Mirka Topolánka. Nešlo prý o politické sympatie. Dostatečným důvodem podle něho bylo, že ODS vyhrála volby.

Podobně jmenoval po pádu Špidlovy vlády dva další sociálnědemokratické premiéry.

"ODS na rozdíl od ČSSD nevyměnila předsedu, tak jsem neměl důvod vybírat někoho jiného," připomněl.

Prezident při vysvětlování přešel fakt, že sociálnědemokratické premiéry jmenoval vždy po pádu vlády, která získala důvěru. Naopak Topolánek byl jmenován podruhé, i když jím sestavená první vláda důvěru nezískala.

Euro je zbytečnost

Klaus trval i na svém názoru, že Česko v nejbližších letech nepotřebuje euro. "Pro nás je v této chvíli zbytečností," prohlásil a dodal: "I kdybychom byli obklopeni zeměmi eurozóny, tak na tom nevidím nic špatného."

Klaus může přijetí eura komplikovat tím, že do bankovní rady ČNB jmenuje odpůrce eura.

Do konce února, tedy ještě během prvního funkčního období, může jmenovat dalšího za odcházejícího viceguvernéra Luďka Niedermayera.

Prezident nechtěl na dotaz redaktora uvést konkrétní jméno, připustil však, že vhodnými kandidáty jsou jeho kancléř Jiří Weigl a expert ČNB Vladimír Kolman.

Foto: ČNB
Čtěte více:
Klausův seznam kandidátů pro ČNB má nové jméno

U Weigla nevadí jeho schůzky s někdejším funkcionářem KSČ a později šedou eminencí ČSSD Miroslavem Šloufem, které zdokumentovalo Aktuálně.cz.

Karty jsou rozdány

Klaus se dokonce od Weiglova jednání se Šloufem zcela nedistancoval.

Popřel sice, že Weigl z jeho pověření dojednával přes Šloufa podporu od sociálních demokratů při prezidentské volbě, ihned však dodal, že poděkuje každému, kdo mu sežene třeba jen jeden hlas.

"S blížící se volbou jsem méně nervózní. Drtivá většina karet je rozdána a už se na tom příliš nezmění," popsal Klaus své současné rozpoložení.

Foto: Aktuálně.cz
Souvislosti:
Exkluzivní video: Klausův muž se sešel tajně se Šloufem
Klaus: Tajná schůzka kancléře a Šloufa? Netušil jsem

Je klidný, i když připouští, že ho nemusí volit někteří jednotlivci z ODS a i když považuje za falzifikát seznamy sociálnědemokratických poslanců, připravených ho volit.    

 

Právě se děje

Další zprávy