Lidovci: Obchod s hlasy pro Klause nás poškodí

Martina Macková
25. 1. 2008 17:30
Restituce musí projít, je to bolestná výměna
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nestoudná nabídka, smutný obchod. Rozezlení lidovci a příznivci KDU-ČSL od včerejška píší do diskusního fóra na stranickém webu.

Vadí jim, že ministr Cyril Svoboda připustil výměnný obchod týkající se volby prezidenta.

Cyril Svoboda totiž připustil, že lidovci by mohli výměnou za podporu kandidáta ODS po koaličním partnerovi chtít prosazení vyrovnání státu s církvemi, které se nyní bude schvalovat.

Čtěte také: Svoboda přiznal obchod s hlasy za Klause

I když vedení strany jakékoliv obchodování s lidoveckými hlasy v prezidentské volbě opakovaně popřelo, lidovci jsou rozpolceni. Už před časem se mluvilo o možné výměně hlasů za návrat Jiřího Čunka zpět do vlády.

Čtěte také: ODS: S lidovci o Klausovi neobchodujeme

Lidovci o usnesení s obchodem hlasovali

"Je to osobní názor ministra Svobody, a ten navíc neříká poprvé," řekl i dnes mluvčí lidovců Martin Horálek. Podle něj Svoboda navrhl už před dvěma týdny celostátnímu výboru, aby do usnesení o doporučení volit Klause, a ne Jana Švejnara, dal právě klauzuli o tom, že ODS prosadí vrácení majetků církvím tak, jak je navrženo.

Foto: Aktuálně.cz

"To výbor odmítl a předseda už tehdy řekl, že něco takového je nedůstojné KDU a církví," dodal Horálek. Obchod odmítá i ministr kultury Václav Jehlička, který bude volit Klause.

K Svobodově výroku dnes nepromluvil. "Pan ministr se nebude vyjadřovat, je to osobní názor pana Svobody," vzkázala jen mluvčí Marcela Žižková.

"Není to žádný obchod. Proč my bychom měli podpořit pana profesora Švejnara? Samozřejmě, že nikdo z křesťanských demokratů není proti němu nějak zaměřen, že proti němu nic nemá, ale my ho pořádně neznáme. Václava Klause známe. My jsme konzervativní strana," řekl před týdnem v České televizi.

Prezident Václav Klaus s lidovci hovořil o stavu české justice, Evropské unii a energetice. Otázce návratu šéfa lidovců Jiřího Čunka do vlády se podle slov prezidenta nevěnovali.
Prezident Václav Klaus s lidovci hovořil o stavu české justice, Evropské unii a energetice. Otázce návratu šéfa lidovců Jiřího Čunka do vlády se podle slov prezidenta nevěnovali. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Je to bolestné

Proti usnesení, které doporučuje zákonodárcům volit Klause už ostře vystoupila část vedení strany a například brněnská organizace přijala nesouhlasné usnesení. Dnes odhlasovali stejné usnesení i členové krajského výboru vlivné zlínské organizace, ze které pochází například Čunek nebo Šojdrová.

Vzpoura ve straně tak, jak se odehrála poté, co vyšlo předloni po volbách najevo, že předseda Miroslav Kalousek dohodl koalici s ČSSD s tichou podporou komunistů, se ale nekoná.

Předseda zlínské organizace a bývalý senátor Jiří Stodůlka míní, že církevní restituce je nutné vyřešit. "Nyní to vypadá reálně a já nevěřím, že by to i přes koaliční smlouvu šlo samo. Je nutné s tím konečně něco udělat i za tu bolestnou cenu, že bychom podpořili Klause," řekl Aktuálně.cz Stodůlka.

Jak by v tuto chvíli dopadlo hlasování v Parlamentu?

"Nevidím to úplně jako nějaký obchod. Asi nás to poškodí, ale když nebudeme dělat další viditelné přešlapy, lidská paměť je krátká," dodal.

Poškodí to stranu?

Lidovci míní, že vyjádření stranu poškodí a ubere jí voliče. V diskusi na webu nyní lidé píší velmi ostrá vyjádření.

"Je smutné sledovat, jak si strana, ke které jsem měl velmi blízký vztah, táta pro ni dýchal, já ji volil, kope hrob."

"KDU - jsem měla dojem - by měla být strana křesťanů,ale protože většina křesťanů tento dojem ztrácí,ztratíte hlasy a nemusíte se dostat do sněmovny. Kdo chce kam, pomozme mu tam.Taky dobře," míní diskutující.

Svoboda a Šimonovský - volitelé Klause
Svoboda a Šimonovský - volitelé Klause | Foto: Ondřej Besperát

"Účel světí prostředky. Někdy však tak začíná cesta do pekel. Je zde nabouraná morálka a chybí dobré a jasné zákony. Potom je zde podhoubí pro takovéhle podivné "obchody", které stejně se opírají jen o spekulace "oni nám pak vyjdou vstříc"," vzkazují straně příznivci.

"Na rozdíl od p. Svobody si myslím, že cenou (zaplacení restitucí pozn. red.) bude definitivní křížek za parlamentní KDU," uvedl například Aleš Kirovski. Diskutují dokonce vyzývají Svobodu k odchodu z funkcí a strany a nebo požadují, aby se vedení lidovců zeptalo v místních organizacích na názor, jak volit prezidenta.

Připomínají totiž, že schválení církevních restitucí je součástí koaliční smlouvy, takže se nemusí za nic měnit. "Pokud se zákonodárci KDU-ČSL dohodli s ODS na dohodě jiné, měli tak udělat veřejně a písemně a pouze se souhlasem členů a většiny voličů," píše Vojtěch Mašek.

Lidovečtí volitelé a členové nyní přemýšlí, kde je pravda.

Luděk Belán soudí: "Vychází mně z toho tedy tyto 3 možnosti: 1. Buď byl obchod opravdu uzavřen a ODS nyní lže. Pak ovšem není důvěryhodný obchodní partner a nic ji nebude nutit, aby splnila svoji část obchodu. KDU-ČSL by byla hloupá, kdyby sama svou část obchodu splnila. 2. Obchod uzavřen nebyl a pan Cyril Svoboda lže. Pak ovšem padá jeho argument pro nutnost volby Klause. 3. Pan Svoboda se domnívá, že ODS bude vstřícnější, pokud bude zvolen Václav Klaus prezidentem. ODS však s vyrovnáním už souhlasila v koaliční smlouvě a KDU-ČSL by tedy zbytečně něco platila."

 

Právě se děje

Další zprávy