Svoboda přiznal obchod s hlasy pro Klause

Redakce DOM
25. 1. 2008 10:15
Švejnar není zárukou, že vládní plán vyjde
Ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL)
Ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidovecký ministr Cyril Svoboda jako první z politiků veřejně připustil, že volbu hlavy státu provázejí zákulisní obchody. Ve své aktuální korespondenci voličům a kolegům přiznal, že lidovecké hlasy pro Václava Klause přinesou straně zákon o církevních restitucích.

O této operaci poprvé informoval deník Aktuálně.cz před třemi týdny, politici jej doposud veřejně popírali.

ODS: Klaus bude prezidentem, dojednali jsme mu podporu

Cyril Svoboda nicméně nyní zveřejnil svůj dopis nespokojeným voličům a stranickým kolegům, kterým píše, proč je dobré zvolit Klause. A ministrova odpověď? Právě kvůli církevním restitucím.

Dále čtětě:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Podpora Václava Klause dává reálnou šanci získat pro majetkové vyrovnání státu s církvemi plnou podporu poslanců a senátorů ODS, protože bez jejich souhlasu záměr majetkového vyrovnání státu a církví zkrátka a dobře realizovat nelze. A naopak: podpora Jana Švejnara nezajistí projektu většinovou podporu ostatních parlamentních stran, zejména pak ČSSD a KSČM... KDU-ČSL musí tento dlouhodobě odkládaný problém definitivně uzavřít. Za jeho řešení je tedy třeba zaplatit, a já věřím, že ODS pak svému závazku čestně dostojí," stojí ve Svobodově dopise.

Politici ODS i někteří Svobodovi kolegové z KDÚ-ČSL ale jeho věty považují za soukromý názor a nadále trvají na tom, že prezidentská volba se odehrává bez politických obchodů.  

Návrh, jak by se měl stát vyrovnat s církvemi, schválila vláda tuto středu.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
300 miliard pro církve prošlo. Ušetříme, říká ministr
 

Právě se děje

Další zprávy