Boj Švejnara a Klause den po dni? Vyberte, kdo je lepší

Kateřina Eliášová, Jakub Antoš
4. 2. 2008 19:21
Volba hlavy státu se blíží. První kolo bude 8. února

Praha - Volba hlavy státu se blíží a kampaně Švejnarova i Klausova týmu vrcholí. Již 8. února zasednou poslanci a senátoři na společné schůzi, z níž by měl vzejít nový český prezident.

Jak si současný prezident a jeho vyzyvatel, kterého si vybrali Zelení a sociální demokracie, při přesvědčování volitelů i obyvatel Česka vedou? Kam zavítali, co prohlásili, s kým se sešli? Jak se vyvíjí jejich podpora u zákonodárců i veřejnosti?

Připravili jsme pro vás kalendárium, v němž si můžete připomenout nejdůležitější události předvolební kampaně. A také anketu. Hlasujte v ní, čí kampaň se vám líbí víc.

Klikněte na data v kalendáři a zobrazí se vám hlavní zprávy z jednotlivých dní.

PO ÚT ST ČT SO NE
1.1. 2.1. 3.1. 4.1. 5.1. 6.1.
7.1. 8.1. 9.1. 10.1. 11.1 12.1. 13.1.
14.1. 15.1. 16.1. 17.1. 18.1. 19.1. 20.1.
21.1. 22.1. 23.1. 24.1. 25.1. 26.1. 27.1.
28.1. 29.1. 30.1. 31.1. 1.2. 2.2. 3.2.
4.2. 5.2. 6.2. 7.2. 8.2. 9.2. 10.2.

 

 

 

Čtěte, jak probíhala prezidentská kampaň:

5. únor

Prezident Václav Klaus se sešel s poslanci KSČM. Komunisté i Klaus byli po schůzce spokojeni, i když komunističtí volitelé tvrdí, že je prezidentova návštěva v rozhodování nikam neposunula. "Žádné hlasy mně přislíbeny nebyly, bohužel. Ale těším se na páteční volbu," řekl Klaus.

Více ZDE: Klaus byl u komunistů. Žádné hlasy mi neslíbili, řekl

ČSSD přišla na fintu, jak prosadit veřejnou volbu. Volební komise se pohádala o proceduře volby prezidenta. ODS chce volit za každou cenu tajně, ČSSD veřejně. Opírají se o 73. paragraf jednacího řádu, podle kterého se vždy veřejně hlasuje pouze o zákonech. V jiných případech ale způsob hlasování navrhuje předsedající.

Čtěte ZDE: Hra o veřejnou volbu: ČSSD našla fintu v paragrafech

4. únor

Ekonom Jan Švejnar se ohradil proti tvrzení Mirka Topolánka, že má jeho prezidentská kampaň prokorupční charakter. Kvůli tomu se také rozhodl zveřejnit dosavední výdaje za kampaň. Jen za telefonní účty utratil 140 tisíc ze své kapsy. Celkem pak třičtvrtě milionu korun.

Podívejte se: Švejnar: Moje kampaň je čistá, za 750 tisíc

On-line deník Aktuálně.cz odhalil utajenou schůzku Klausova nejbližšího spolupracovníka Jiřího Weigla a šedé eminence Zemanových vlád Miroslava Šloufa v luxusním hotelu Savoy poblíž Pražského hradu. Reportéři Aktuálně.cz na tajné jednání přišli při pátrání po tom, co předchází zvolení hlavy státu.

Prezident Václav Klaus následně v rozhovoru pro ČT nepopřel, že pro něj sociálnědemokratický lobbista Miroslav Šlouf shání hlasy, prohlásil ale, že o setkání obou mužů nevěděl.

Jiří Weigl přichází na schůzku s šedou eminencí ČSSD.
Jiří Weigl přichází na schůzku s šedou eminencí ČSSD. | Foto: Aktuálně.cz

Exkluzivně: Tajná schůzka na Hradě: Šlouf a Klausův kancléř

Jan Švejnar byl členem tříčlenné komise, která v roce 1995 rozhodovala o tom, zda bude Václavu Klausovi udělen titul profesora ekonomie, informovaly Hospodářské noviny. Nynější prezident tak do značné míry vděčí za svůj profesorský titul právě svému protikandidátovi Janu Švejnarovi.

"Václav Klaus byl v té době na úrovni, že bych ho nemohl doporučit na dobré zahraniční univerzity, ale v rámci VŠE splňoval podmínky dobře", poznamenává ke svému tehdejšímu vlivnému posudku Jan Švejnar.

Čtěte podrobnosti: Klaus je profesorem i díky Švejnarovu posudku

3. únor

V nedělní debatě Otázky Václava Moravce na ČT napadl premiér Mirek Topolánek kampaň prezidentského kandidáta Jana Švejnara. "U Klause je prezidentská koalice jasná. Což u Švejnara není."

Topolánek zpochybnil serióznost kampaně Klausova protikandidáta. "Švejnar je obětí dlouhodobého obchodu," řekl s narážkou na jeho působení v dozorčí radě ČSOB. "Tady ten korupční potenciál je. Ta kampaň určitě nestála 500 tisíc korun, možná eur."

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek to označil za "nestoudné a absurdní." Odmítl tak nařčení, že by Švejnarovu kampaň financovala právě ČSOB.

Podívejte se: Topolánek: Švejnarova kampaň je prokorupční

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek ve stejném pořadu odmítl spekulace, že by neúspěch Václava Klause mohl vést sestavení společné vlády ODS a ČSSD.

"Chci pány (předsedy ostatních politických stran, pozn. redakce) uklidnit, že ať prezidentská volba dopadne jakkoliv, a třeba padne vláda, nebo padne do tři čtvrtě roku, my do koalice s ODS nepůjdeme," uvedl v pořadu Paroubek.

Další informace: ČSSD: Pokud padne vláda, s ODS se nespojíme

V lednu ubylo Švejnarových příznivců, Klausův tábor naopak mírně posílil. Čtyři týdny po sobě se Aktuálně.cz dotazovalo ve třech městech České republiky na podporu pro prezidentské kandidáty Václava Klause a Jana Švejnara.

Týden před volbou prezidenta, by pro Václava Klause hlasovalo 52,19 procenta dotázaných, Jana Švejnara by si vybralo 47,81 procenta.

Exkluzivně: Klaus zastavil Švejnarův nástup. Poprvé posílil

2. únor

Do volby prezidenta zbývá pouze šest dní. Právě končící týden přitom do věci nevnesl větší jasno, a to navzdory tomu, že se Václav Klaus a Jan Švejnar utkali v diskusi před senátory ČSSD. Debata poměr hlasů nijak neovlivnila. Anketa deníku Aktuálně.cz ukazuje, že pro Klause je 129 a pro Švejnara 110 zákonodárců.

Exkluzivně: Klaus či Švejnar? Přes 40 volitelů tápe. Duel nepomohl

Foto: Ludvík Hradilek

V pátečním rozhovoru pro Českou televizi Jan Švejnar na otázku, komu by svěřil vyjednávání o nové vládě v případě, že by ta Topolánkova po prohře Václava Klause v prezidentské volbě padla odpověděl jasně. "Pokud by vystoupila jedna ze stran z koalice, tak bych dal znovu příležitost ODS," řekl.

Švejnar tak chce na poslední chvíli ulovit některé hlasy zákonodárců ODS. Ti alespoň oficiálně odolávají. "Na mě to žádný vliv nemá," řekl poslanec Aktuálně.cz. "Můžu mluvit jen za sebe, ale předpokládám, že na ostatní kolegy to také mít vliv nebude," prohlašoval Tlustý.

Čtěte také: Švejnar slíbil ODS vládu. Mě to neovlivní, říká Tlustý

1. únor

Jan Švejnar přiznal, že jeho otec Zdeněk podepsal v roce 1961 spolupráci s komunistickým ministerstvem vnitra. Informaci zveřejnil sám na svých kandidátských webových stránkách. Chtěl tak předejít údajně plánované dikreditaci jeho osoby.

Švejnarův otec byl v té době zaměstnancem Ekonomického ústavu Československé akademie věd a měl odjet na vědeckou konferenci OSN. "V materiálech MV se konstatuje, že ´vzhledem k tomu, že k jeho vyslání do zahraničí v té době nedošlo, byl s ním styk v r. 1962 přerušen´," píše Švejnar na svém webu. 

Čtěte dále: Otec se upsal tajné policii, přiznal Švejnar

Ekonom Jan Švejnar představil svou knihu rozhovorů. Autorem je novinář a publicista Karel Hvížďala. O týden dříve pokřtil novou knihu také prezident Václav Klaus. Ta jeho se týká české ekonomické transformace.

Jan Švejnar, Karel Hvížďala a nakladatel Michal Rybka křtí knihu rozhovorů Kam kráčíš, Česko? na setkání s voliteli v Malostranském paláci.
Jan Švejnar, Karel Hvížďala a nakladatel Michal Rybka křtí knihu rozhovorů Kam kráčíš, Česko? na setkání s voliteli v Malostranském paláci. | Foto: Ondřej Besperát

Fotostory: Švejnar i Klaus bojují o volitele. Také knihou

Ženské organizace vyzvaly prezidenta Václava Klause, aby do rady České národní banky jmenoval nějakou ženu. Ke konci února vyprší mandát člena bankovní rady a současného viceguvernéra Luďka Niedermayera. Stávající složení rady ČNB je výhradně mužské. Dopis sepsaly zástupkyně organizace Fórum 50% a Sociálně demokratických žen.

Čtěte ZDE: Ženy píší Klausovi: V ČNB by neměli být jen muži

Dvě třetiny občanů vzkazují politikům: Rozhodujte se podle svého svědomí, ne podle stranických direktiv! To je výsledkem exkluzivního průzkumu pro deník Aktuálně.cz.

Vedení všech stran, zatím vyjma komunistů, dala svým členům jasnou instrukci, koho v prezidentském klání volit. ODS a lidovci Klause, zelení a sociální demokraté naopak Švejnara.

Exkluzivně: Češi odmítají diktát stran při volbě prezidenta

Do vrcholící prezidentské kampaně zasáhl také film. Premiéru si odbyl dokument Občan Havel, který kromě Havla samotného popisuje také osobu Václava Klause a jeho proměny. Ne zrovna lichotivě.

Podívejte se: Havlovský film pomáhá Švejnarovi. Trefuje se do Klause

31. leden

Deník Aktuálně.cz zjistil, jak si poslanci a senátoři nastaví pravidla hlasování. Velmi přísnými pravidly chce volební komise zabránit, aby si zákonodárci navzájem kontrolovali, kterého z kandidátů zakroužkovali.

Například mezi samotnými voliteli, stojícími ve frontě, a místem, kde si budou volební lístky vyzvedávat, má být nejméně třímetrový odstup, takzvaná diskrétní zóna. Narozdíl od minulých voleb nebudou zákonodárci "odděleni" lanem, ale paravany. Tak, aby na sebe neviděli. Je to opět další metoda, jak znemožnit kontrolu lístku.

Exkluzivně: Volba prezidenta? Opravdová tajnost, říká poslanec

Poslední, za pět minut deset, dorazil komunista Vojtěch Filip
Poslední, za pět minut deset, dorazil komunista Vojtěch Filip | Foto: Ludvík Hradilek

Komunisté ústy předsedy Vojtěcha Filipa znovu potvrdili, že v prvních dvou kolech 1. volby odevzdají své hlasy Janu Švejnarovi. Chtějí zabránit tomu, aby z prvního kola postoupil pouze Václav Klaus.

"Podporu Václava Klause tentokrát vylučuji," oznámil Filip s tím, že osmého února se nebude opakovat historie z roku 2003, kdy právě komunistické hlasy měly dostat Klause na Hrad.

Rozhovor s Vojtěchem Filipem: Dvakrát dáme hlasy Švejnarovi, potřetí nikomu

30. leden

Redaktoři deníku Aktuálně.cz zpovídali Klausova rivala Jan Švejnara. V rozhovoru mimo jiné řekl, že se Klausovi postaví ve všech kolech volby.

"Neuvažuji o ničem, co bude po této volbě. Soustředím se plně na volbu. Je to správný přístup strategický i taktický. Když běžíte sprint na sto metrů, taky se nezajímáte o to, co bude na stodvacátém metru," použil Švejnar sportovní analogii.

Podívejte se: Exkluzivní rozhovor s prezidentským kandidátem Janem Švejnarem

Švejnar ve videorozhovoru pro deník Aktuálně.cz opakovaně odmítl referendum k umístění amerického radaru na českém území. Podívejte se!

Prezidentem díky komunistickým hlasům? Nevadí. Tedy české veřejnosti určitě ne. Z exkluzivního sociologického šetření pro deník Aktuálně.cz vyplývá, že necelých 67 procent respondentů s takovým scénářem problém nemá.

Exkluzivně: Prezident zvolený komunisty? Nevadí, říkají Češi

29. leden

Václav Klaus a Jan Švejnar se poprvé objevili v televizi bok po boku. Jejich setkání se sociálnědemokratickými senátory přenášela živě Česká televize.

Senátoři v debatě nastolovali témata, na něž má prezident Klaus vyhraněný názor. Hovořili o transformaci v 90. letech, české justici či globální změně klimatu.

Debata byla plná nejen ostrých názorových střetů, ale i osobních útoků.

Dále čtěte: Online: Jak vypadala debata Klause se Švejnarem

Ohlasy na debatu: Senátoři ČSSD jsou s diskusí Klaus - Švejnar spokojení

Podání rukou. Václav Klaus se zdraví s Janem Švejnarem předtím než oba usedli proti sobě za stůl, aby odpovídali na otázky senátorů sociální demokracie.
Podání rukou. Václav Klaus se zdraví s Janem Švejnarem předtím než oba usedli proti sobě za stůl, aby odpovídali na otázky senátorů sociální demokracie. | Foto: Ondřej Besperát

Klausův konkurent Jan Švejnar využil přednášky na Karlově univerzitě, aby se vymezil vůči probíhající reformě veřejných financí. Pod Topolánkovu reformu by se prý nepodepsal. "Není nutná rovná daň," doporučil zachovat daňovou progresi.

Na Švejnarův kritický postoj k vládní reformě příznivě reagovali komunisté. Jejich šéf Vojtěch Filip na Radiožurnálu uvedl, že vyjádření Švejnara může znamenat, že se KSČM přikloní na jeho stranu.

Reportáž z přednášky: Reformu bych jako prezident nepodepsal, říká Švejnar

28. leden

Prezident Václav Klaus se sešel s poslanci Strany zelených. Zelení se Klause ptali zejména na témata, v nichž se s hlavou státu dlouhodobě rozcházejí: Ekologie, klimatické změny, ohrožení biodiverzity, jmenování soudců, existence neziskových organizací či budoucnost v Evropské unii.

Zdánlivě korektní charakter schůzky narušil až její závěr. Václav Klaus a šéf partaje Martin Bursík předstoupili před novináře, kde sdělovali své dojmy z jednání. Zatímco Klaus si liboval, že schůzka byla prospěšná, Bursík řekl, že jednání s Klausem potvrdilo nejhorší obavy. Klaus briefing podrážděně ukončil a odešel.

Podívejte se: Klaus zelené nepřesvědčil. Odešel od nich podrážděn

Václav Klaus po jednání se Stranou zelených před nadcházejícímí prezidentskými volbami.
Václav Klaus po jednání se Stranou zelených před nadcházejícímí prezidentskými volbami. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Exkluzivní průzkum pro deník Aktuálně.cz ukázal, kterého z prezidentských kandidátů preferují ženy. Zatímco většina českých žen by si za prezidenta zvolila Václava Klause, nadpoloviční většina mužů dává přednost Janu Švejnarovi.

Exkluzivně: Ženy by volily Klause, muži Švejnara

Souvislosti: Byl větší reformátor Klaus nebo Švejnar? Historici neví

26. leden
 
Jan Švejnar přijel na jednání republikové rady Strany Zelených do Jihlavy. Diskutovali o radaru a globálním oteplování. "Pan Švejnar má naši absolutní podporu," řekl poté na tiskové konferenci předseda strany Martin Bursík. Jan Švejnar se rozhodl, že se vzdá amerického občanství, pokud bude hlavou státu skutečně zvolen.

 

Foto: Ludvík Hradilek

Čtěte ZDE: Švejnar: Jako prezident se vzdám amerického občanství

25. leden

Čím dál tím víc lidí si přeje na Pražském hradě jako prezidenta Jana Švejnara, zatímco příznivců druhého funkčního období Václava Klause setrvale ubývá. Ukázalo to třetí kolo exkluzivního průzkumu, který pro Aktuálně.cz zpracovali odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci.

O výsledcích průzkumu čtěte zde: Švejnar vzal Klausovi další příznivce

Cyril Svoboda
Cyril Svoboda | Foto: Ludvík Hradilek

Lidovecký ministr Cyril Svoboda jako první z politiků veřejně připustil, že volbu hlavy státu provázejí zákulisní obchody. Ve své aktuální korespondenci voličům a kolegům přiznal, že lidovecké hlasy pro Václava Klause přinesou straně zákon o církevních restitucích. Příznivce lisovců to popudilo. Na webu KDU-ČSL to vyhodnotili jako nestoudnou nabídku a smutný obchod.

Podrobněji zde - Lidovci: obchod s hlasy pro Klause nás poškodí

24. leden

Více čtěte ZDE: Jediný duel Klaus - Švejnar spustil hádku Hradu s ČSSD

 

Právě se děje

Další zprávy