Klaus či Švejnar? Přes 40 volitelů tápe. Duel nepomohl

Jakub Antoš
2. 2. 2008 17:45
Ani Klaus ani Švejnar žádné nové hlasy nezískali
Podání rukou. Václav Klaus se zdraví s Janem Švejnarem předtím než oba usedli proti sobě za stůl, aby odpovídali na otázky senátorů sociální demokracie.
Podání rukou. Václav Klaus se zdraví s Janem Švejnarem předtím než oba usedli proti sobě za stůl, aby odpovídali na otázky senátorů sociální demokracie. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Přesně za týden už by mohla Česká republika znát jméno nového prezidenta. Předpokladem je, že se dostatečný počet poslanců a senátorů dokáže rozhodnout pro jednoho z kandidátů.

Tento týden přitom do věci nevnesl větší jasno, a to navzdory tomu, že se Václav Klaus a Jan Švejnar utkali v diskusi před senátory ČSSD.

Debata poměr hlasů nijak neovlivnila. Anketa deníku Aktuálně.cz ukazuje, že pro Klause je 129 a pro Švejnara 110 zákonodárců.

Aktualizovaná anketa, v níž se redakce ptala, komu dají jednotliví poslanci a senátoři svůj hlas, tak žádný zvrat nezaznamenala. Tento stav trvá již druhý týden. Zákonodárcům v rozhodování nepomohla časová tíseň, ani televizní duel.

Minulá anketa mezi zákonodárci: Klaus je o kus blíž zvolení. Získal další dva lidovce

Zde najdete anketu z počátku ledna: Švejnar v prvním kole vyhraje, dál je favoritem Klaus

Stále ještě existuje 42 poslanců a senátorů, kteří své preference tají, nebo si je ujasňují. Ovšem ani přislíbené hlasy nejsou jisté.

Jádro Švejnarova tábora tvoří zákonodárci ČSSD a zelení, Klausova pak zástupci jím založené ODS. Základy obou prezidentských bloků odlišuje míra jejich stability.

Komunisté: V 1. i 2. kole jsme pro Švejnara

Zatímco o podpoře Václava Klause ze strany občanskodemokratických poslanců - kromě jiného ji stvrdili svými podpisy na nominační listině - víceméně netřeba pochybovat, podpora Jana Švejnara ze strany 85 poslanců a senátorů ČSSD je nejistá.

Jde o podporu deklarovanou vedením strany, nikoliv jednotlivými osobami.

Těmi, kdo ale de facto rozhodují o budoucím prezidentovi, jsou lidovci, komunisté a nezávislí senátoři. KDU-ČSL je co se týče volby prezidenta vnitřně rozpolcená. Nezávislí senátoři se přiklánějí spíše k Janu Švejnarovi.

Komunisté prohlašují, že jim není blízký ani jeden z kandidátů, ale nejnověji ústy předsedy Vojtěcha Filipa svůj postup nastínili.

Rozhovor čtěte ZDE: Filip: Dvakrát dáme hlasy Švejnarovi, potřetí nikomu

"Říkal jsem panu Švejnarovi, že klub KSČM nepřipustí, aby do druhého a do třetího kola první volby nastoupil Václav Klaus proti Václavu Klausovi. V Senátu, kde má ODS 41 senátorů, postoupí Václav Klaus. Proto je naší povinností, abychom zajistili důstojnou volbu a ze sněmovny postoupil jiný kandidát," vysvětluje v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz Filip.

V prvním i druhém kole první volby komunisté odevzdají hlasovací lístky se Švejnarovým jménem. Ve třetím kole pak lístky prázdné. Jejich postup pramení z ambice nasadit do druhé volby vlastního kandidáta.

 

Právě se děje

Další zprávy