Exkluzivně: Volte prezidenta veřejně, žádá většina lidí

Pavel Tomášek Pavel Tomášek
21. 1. 2008 12:30
Výzkum: Pro veřejnou volbu je 69 procent Čechů
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Zatímco politici parlamentních stran se nejsou schopni shodnout na tom, zda by bylo dobré při prezidentské volbě hlasovat dle tradice tajně, nebo tentokrát veřejně, lidé, které bude nová hlava státu reprezentovat, mají v této otázce zcela jasno.

Více než dvě třetiny Čechů by chtěly vědět, pro kterého prezidentského kandidáta jejich zástupci v Parlamentu hlasovali.

Exkluzivní průzkum, který pro Aktuálně.cz zpracovali odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci, ukázal, že veřejnou volbu poslanců a senátorů si přeje 69 procent dotázaných, pro tajnou volbu se vyslovilo 21,5 procenta lidí, necelá desetina se nebyla schopna rozhodnout.

Výzkum probíhal od úterý do čtvrtka v Praze, Brně a Bruntále a zúčastnilo se ho 1050 respondentů.

"Volíme si svoje poslance a já třeba chci vědět, jak hlasují, když už nemůžeme my," zdůvodnil svůj názor, že by volba měla být veřejná, jeden z dotazovaných.

"Už teď to není tajná volba, oni si ty svoje strany stejně pohlídají, jak kdo volil," doplnil skeptický názor další z účastníků výzkumu.

Z průzkumu vyplynulo, že pokud by se nyní konaly přímé prezidentské volby, pro Václava Klause by hlasovalo 53,43 procenta lidí, Janu Švejnarovi by dalo hlas 46,57 procenta Čechů.

Ve srovnání s minulým týdnem, kdy Aktuálně.cz provedlo stejnou sondáž, získal Jan Švejnar o 1,34 procenta více, Václav Klaus stejné procento ztratil.

Čtěte více: Prezidentský výzkum: Klaus lidi ztrácí, Švejnar získává

Právě taktizování a ohledy na možné chování vlastních poslanců hrají velkou roli při rozhodování stran, zda prosazovat a podporovat veřejnou volbu, nebo zůstat u tradičního tajného hlasování.

Jste pro veřejnou volbu prezidenta?

  • Ano - 68,67 %
  • Ne - 21,52 %
  • Nevím - 9,81 %

Tajná volba do hlasování vnáší nejistotu, veřejná by s velkou pravděpodobností znamenala jednotný postoj občanských i sociálních demokratů a vyloučila by či výrazně ztížila možnost využít prezidentské volby jako prostředku vnitrostranické rebelie.

"Tajná volba je dobrá jen pro nějaké skryté čachry," shrnul mínění velké části veřejnosti jeden z respondentů, co se bude odehrávat, pokud poslanci a senátoři budou hlasovat za plentou. 

Jaké je v tuto chvíli rozložení sil v parlamentu?

S návrhem na veřejnou volbu přišli někteří poslanci sociální demokracie v čele s Davidem Rathem, postavil se za ni také celostátní výbor KDU-ČSL.

Anketa Aktuálně.cz mezi zákonodárci však ukázala, že většina zákonodárců si veřejnou volbu nepřeje.

Podrobnosti najdete zde: Zvolí Klause, či Švejnara veřejně? Boj se zostřuje

Pokud jde o regionální rozdíly, největší podporu má veřejná volba v Bruntále, menším městě v Moravskoslezském kraji. Přejí si ji tam tři čtvrtiny dotázaných.

O něco menší podporu - 68 procent - má veřejné hlasování v Brně a nejmenší, přesto výrazně většinovou (64 procent), v Praze.

Na Aktuálně.cz vám přineseme ještě jeden závěr z exkluzivního průzkumu veřejného mínění: Jak lidé hodnotí schopnosti obou kandidátů zastupovat zájmy České republiky v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy