Bursík: Bémova kritika nás nepálí. Vládne Topolánek

Kateřina Eliášová
17. 2. 2008 1:00
Bursík exkluzivně o Čunkovi i Bémovi
Předseda zelených Martin Bursík má za to, že výsledek i průběh prezidentské volby nebudou mít vliv na chod koalice.
Předseda zelených Martin Bursík má za to, že výsledek i průběh prezidentské volby nebudou mít vliv na chod koalice. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Předseda Strany zelených Martin Bursík hraje vysokou hru o to, zda a za jakých podmínek zůstanou zelení v koalici.

V exkluzivním rozhovoru, který poskytl Aktuálně.cz hned druhý den po volbě, hovoří otevřeně o vztazích s ODS i o tom, co může způsobit návrat Jiřího Čunka, předsedy lidovců, do vlády.

"Mám jednu podmínku: Návrat Jiřího Čunka nesmí znamenat odchod Karla Schwarzenberga," říká v prvním velkém rozhovoru po prezidentské volbě Bursík.

Ministr životního prostředí Martin Bursík.
Ministr životního prostředí Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Bursík hovořil i o dosud nejasné absenci poslankyně Olgy Zubové při volbě prezidenta a o napětí ve vlastní straně. Odpovědi na tyto otázky naleznete v první části rozhovoru zde.

A.cz: První místopředseda ODS Pavel Bém vás hlasitě kritizuje. Mluví se o náhradě zelených ve vládě - vaše hlasy by doplnili přeběhlíci... Mohlo by něco takového nastat?

Pavel Bém je napojen na Václava Klause a prosazuje velkou koalici. Stejnou, jakou měl na pražské radnici. O tom víme. A stejně tak víme, že Bém je mluvčím vnitrostranické opozice vůči Topolánkovi. To není tajemství, to ví taky každý. Teď se cítí ohrožen, v první volbě jeho Klaus nepostoupil. 

To, že Mirek Topolánek pak jeho roli při volbě eliminoval a kývl na veřejnou volbu, to ví také každý. Já v tomhle dávám Pavlu Bémovi malou váhu. Předsedou vlády - a hlavně ODS - je Topolánek. Je to on, který určuje, co-kde-kdy.

Možná, kdyby byl Pavel Bém předsedou ODS a premiérem, tak by se rozhodl nakoupit ještě nějaké poslance ČSSD a měl by klid od zelených. Já si myslím, že Topolánek to takto rozmyšleno nemá. Je to tak neúsnosné a je otázka, jestli by to eticky mohl unést i sám Bém - spoléhat se na tajnou opoziční smluvu a přeběhlíky.

A.cz: Tak proč se podle vás tyhle hlasy objevují?

To jsou jen dozvuky nervozity z volby. Důležité ale je, nakolik si kolegové z ODS budou chtít ve vládě hrát s tím, že ztíží zeleným situaci při vládnutí. V koalici jsme se dosud respektovali a tolerovali. V momentě, kdy by tento typ tlaku začal, vznikne protitlak. V tu chvíli koalice končí.

Teď musíme začít normálně fungovat. Pokud by to nemělo normálně fungovat, tak to prostě utneme my. Myslím to tak, že pokud by to mělo vypadat tak, že toho prostoru budeme mít málo, tak na to budeme reagovat.

A.cz: Další problém může nastat již brzy. Do vlády se podle všeho vrátí Jiří Čunek... 

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

Mám jednu podmínku: Návrat Jiřího Čunka nesmí znamenat odchod Karla Schwarzenberga. Dokud toto nebude vyjednáno - a s tím by měl pomoc i premiér - tak by k tomuto manévru nemělo dojít.

A.cz: Karel Schwrazenberg ale dal jasné slovo. Přece ho jen tak nevezme zpět?

Je potřeba říct, že on to slovo dal za jiné konstelace a situace. Teď musíme hledat podmínky, za kterých by se Jiří Čunek měl vrátit do vlády a zároveň by tam zůtal Karel Schwarzenberg. Jeho účast je pro mne i pro Stranu zelených naprosto kruciální.

Foto: Aktuálně.cz
Co se děje v ODS?
ODS má prezidenta, přesto premiéra čekají těžkosti
Co seděje v dalších stranách?
Klaus na Hradě. ODS a ČSSD nabraly na síle
Speciál:

Co vás nemělo minout k volbě prezidenta na Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy