Bursík: Absence Zubové? Chci jasné vysvětlení

Kateřina Eliášová
17. 2. 2008 1:00
Bursík exkluzivně o volbě prezidenta
Bursík: Muž, který přivedl do hry Jana Švejnara.
Bursík: Muž, který přivedl do hry Jana Švejnara. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přivedl do hry prezidentského kandidáta Jana Švejnara a teď hraje vysokou hru o to, zda a za jakých podmínek zůstanou zelení v koalici. Předseda Strany zelených Martin Bursík to nevidí černě.

V exkluzivním rozhovoru, který poskytl Aktuálně.cz hned druhý den po volbě, řekl, že výběr prezidenta sice odkryl i to, co se u zelených děje, na druhou stranu ukázal, že zelení neposlouchají slepě ODS. Právě to používali Bursíkovi kritici jako nejsilnější zbraň proti němu.

"Jestli nám měl někdo chuť vyčítat, že modráme v koalici, tak si myslím, že jim nějakou dobu nezbude, než být zticha. Vyžadovalo poměrně hodně kuráže a energie tenhle krok udělat," řekl v prvním velkém povolebním rozhovoru šéf nejmenší koaliční strany Martin Bursík.

Ministr životního prostředí Martin Bursík.
Ministr životního prostředí Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Bursík hovořil i o tlacích na odchod zelených z vlády.
Co si myslí o výrocích Pavla Béma a možném návratu Jiřího Čunka do vlády, čtěte zde.

A.cz: Co Straně zelených přinesla prezidentská volba? Jak ovlivnila zelené?

Prezidentská volba pro nás byla velkým úspěchem. Přivedli jsme Jana Švejnara a postupně pro něj získali podporu širší koalice politických stran a senátorských klubů. Stal se kandidátem, kterému se podařilo spojit poměrně široký vějíř politiků. A přitom nebyl Anitklausem, on měl vlastní program směrem do budoucnosti.

Zelená momentka z Hradu
Zelená momentka z Hradu | Foto: Ludvík Hradílek

Ukázalo se, že se jako strana dokážeme emancipovat. Možná více než kdo očekával. Pozitivní je, že jak vznikla tato prezidentská koalice - řekl bych na jedno použití - tak jsme si otestovali, že je možné na jednom konkrétním tématu navázat dialog se sociální demokracií. Ze začátku ta naše spolupráce byla nesolidní. Ale postupně pak, jak Švejnar získával podporu, to začal brát Jiří Paroubek vážněji a vážněji. Ve finále se do toho ČSSD opřela se vší vehemencí.

O ponižování

A.cz: Nedá se to ale číst i tak, že Jiří Paroubek mohl Jana Švejnara jen využít pro svůj boj s Mirkem Topolánkem a Václavem Klausem?

ČSSD a ODS jsou do jisté míry ochromeni nebo naopak excitováni tou vzájemnou nenávistí. Já to nechci zase přeceňovat. Pravda je, že na obou stranách ta motivace - u ODS ponížit Paroubka a u Paroubka ponížit ODS - tam byla. Ať si to vážení mezi sebou rozdávají. My jsme měli motivaci úplně jinou: Prosadit dobrého prezidenta.

A.cz: A ty mínusy pro Stranu zelených?

To se objevilo poslední den. Byla to neúčast poslankyně Zubové a ty zvláští okolnosti kolem.

Foto: Ludvík Hradílek
Čtěte více:
Příběh nepřítomné poslankyně Zubové. Jak to bylo?

Co mohl vědět Dalík?

A.cz: Mluvil jste s ní už?

Ještě ne, neměl jsem možnost. Teď kolem toho rozehrává vnitrostranická opozice nějaké hry. Kdyby alespoň mlčeli a někam zalezli, protože tohle nám na věrohodnosti nepřidalo... Mě to tedy hodně trápí.

Klaus byl zvolen díky poslanci Snítilému a také kvůli nepřítomnosti poslankyně Zubové. Tyto dva kroky mohly být vnímány ze strany ODS jako pojistka.

Co mě ovšem úplně zarazilo, je, že Marek Dalík mluvil v ČT o tom, že už v noci předtím o její neúčastí na volbě věděl. V tom si budu chtít udělat úplně jasno. To není legrace, já jsem se to dozvěděl v devět ráno před tou volbou a to jsem předseda strany. A jestli to věděl Dalík večer předtím, tak to je na vysvětlování.

A.cz: Spekuluje se o dohodách ODS a SZ ve Středních Čechách.

Požádal jsem předsedu středočeské organizace Strany zelených pana Čejku, aby mi podal informaci.

A.cz: Je teď předčasné mluvit o odchodu Olgy Zubové z klubu?

Potřebuji se zorientovat. Překvapujeme mě skutečnost, že o tom Olga Zubová mluvila s Danou Kuchtovou (1. místopředkyně strany) a Věrou Jakubkovou (zelená poslankyně) a nekomunikovala ani se mnou ani s předsedkyní klubu Kateřinou Jacques. A my jsme byli vystaveni desítkám otázek a neznali jsme vysvětlení. Museli jsme jít za týmem Jana Švejnara a říct "pardon, my nemáme poslankyni". To nebylo příjemné. A bohužel jsme jim museli říct, že ji ani nejsme schopni najít a nejsme se s ní schopni spojit... Tak to byl pocit, který stojí za vysvětlení a musíme to analyzovat uvnitř strany.

A.cz: Neberete to jako pomstu Dany Kuchtové za její odchod z vlády?
 
Já zatím nemám informace, že tohle souvisí s její aktivitou a pozicí ve straně.

Pokud tu informaci budu mít, tak se k tomu postavím velmi ostře. To je jaksi nad hranice vší slušnosti - využít situace, kdy jsme byli pod velikým tlakem. Jestli to mělo znamenat, že mi chtěl někdo něco ukázat, tak to je za hranicí vkusu. To je námět k diskuzi. Já se k tomu postavím velmi trdě a požádám tu stranu, aby mě v tomto podporovala.

Foto: Aktuálně.cz
Co se děje v ODS?
ODS má prezidenta, přesto premiéra čekají těžkosti
Co seděje v dalších stranách?
Klaus na Hradě. ODS a ČSSD nabraly na síle
Speciál:

Co vás nemělo minout k volbě prezidenta na Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy