Exkluzivně: Poslední rozhovor s prezidentem před volbou

Martina Macková, Petr Holub
7. 2. 2008 12:55
Václav Klaus: Euro? V tuto chvíli bláhovost
Prezident Václav Klaus během obchůzek politických stran.
Prezident Václav Klaus během obchůzek politických stran. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - On-line deník Aktuálně.cz se stal jediným internetovým médiem, kterému poskytl prezident Václav Klaus exkluzivní rozhovor.

V posledním interview před prezidentskou volbou hovořil Václav Klaus zejména o ekonomice. Prozradil ovšem i své pocity z uplynulých pěti let: Svěřil se, že prezidentský mandát je obtížnější, než si myslel. (Odpovědi na tyto otázky naleznete zde).

V rozhovoru, který kvůli časovému vytížení prezidenta proběhl korespondenčně, mluvil však zejména o tématech, která poznamenala prezidentskou kampaň. Tedy - Janem Švejnarem oprášené chyby při privatizaci na začátku 90. let, kdy Václav Klaus zastával funkci ministra financí.

A: Podle Tomáše Ježka se ztratil z investičních fondů v letech 1992-97 majetek za padesát miliard korun. Příčinou mělo být, že byl z návrhu zákona o investičních fondech v roce 1992 vyškrtnut paragraf, který odděloval majetek fondu a majetek správce fondu. Souhlasíte s ním?

Prezident a jeho nová kniha
Prezident a jeho nová kniha | Foto: Ondřej Besperát

Nevěřím, že Tomáš Ježek něco tak zjednodušeného vyslovil. Kéž by byl život tak jednoduchý, že by rozhodovala jedna věta v jednom zákoně. Neopakovatelný proces transformace od komunistické ekonomiky v ekonomiku tržní měl tisíce momentů, prvků, rovin, úloh a my jsme je zvládli lépe než kdokoli jiný.

Ztráty investičních fondů jsou i v netransformujících se ekonomikách - bohužel - běžnou věcí, v transformujících se ekonomikách je všechno daleko obtížnější.

A: Úroveň českých cen dosahuje šedesáti procent úrovně cen evropských. Jak by se měla česká úroveň zvýšit, aby nebyla překážkou pro úspěšné přijetí eura? Je to hlavní překážka přijetí eura?

Relativní úroveň českých cen (ve srovnání třeba se sousedním Německem) je opravdu zhruba na 60 procentech. To je realita, která se bez - nevím jak zorganizovaná zemětřesení - nedá změnit. Odráží to celkovou ekonomickou vyspělost naší země.

Přijetí eura je naopak plánem, projektem, pro někoho dokonce i přáním. Změnit se dá přání, nikoli realita. Proto nemohu přijmout vaši formulaci: "jak by se měla česká úroveň (myšleno cen) zvýšit, aby nebyla překážkou pro úspěšné přijetí eura?" Úroveň našich cen se bude postupně měnit, podobně jako se měnila dosud - na počátku 90. let byla mezi 20 a 30 procenty. V takové situaci přijmout euro by bylo bláhovostí.

Dále čtěte:
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Dále čtěte:

A: Americký ekonom Paul Krugman doporučuje zvýšit daně bohatým, zavést povinné zdravotní pojištění a posílit sociální systém. Obdobné úvahy jako Krugman má nad budoucností české ekonomiky váš protikandidát Jan Švejnar: neomezovat sociální systém, rozmyslet si kroky vedoucí k privatizaci zdravotnictví, zrušit rovnou sazbu daně z příjmu. Máte k jeho radám výhrady?

Paul Krugman, se kterým jsem se zejména na velkém Světovém ekonomickém fóru v Davosu nejednou setkal, je známý, na americké poměry téměř extrémně levicový, ekonomický publicista. Termín "ekonomický publicista" si dovoluji použít, i když je nepochybně kvalitním ekonomem, který má za sebou seriózní vědecké práce. Jeho publicistika je však od jeho vědeckých prací velmi daleko. Našel si jistou mezeru na americkém mediálním trhu a na té se prezentuje.

S jeho názory v zásadě nesouhlasím. Ze stejného soudku je i Jan Švejnar, ten ovšem za sebou nemá ony Krugmanovy vědecké práce.

 

Právě se děje

Další zprávy