Předvolební špína: Aféry kolem zvolení Václava Klause

Reportéři Aktuálně.cz
15. 2. 2008 12:26
Uvnitř: Aféry, které mají ovlivnit volbu prezidenta
Co se domlouvá v kuloárech? Ilustrační snímek.
Co se domlouvá v kuloárech? Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - I druhou volbu prezidenta republiky provází obvinění z korupce a vydírání. Zástupci sociální demokracie obvinili svého nyní již bývalého kolegu Evžena Snítilého, že vzal peníze výměnou za podporu Václavu Klausovi.

Zákonodárci ČSSD tvrdí, že Snítilý byl pod dlouhodobým tlakem spojeným s nabídkou peněz, aby "zradil".

Už dříve v týdnu dostalo pět poslanců dostalo v obálce nábojnice. Výroky ministra vnitra o tom, kdo všechno půjde bručet. Kolapsy zákonodárců po "neupřesněném" nátlaku a vydírání. Ohlášený úplatek, který "kdosi" nabídl nezávislému senátorovi Josefu Novotnému. Tvrzení senátora Jiřího Zlatušky, že slyšel premiéra, jak vydírá šéfa lidovců Jiřího Čunka.

Podívejte se na aféry a provokace, které mohou určit volbu prezidenta.

1. Očerňování Evžena Snítilého

Evžen Snítilý na rauchpauze
Evžen Snítilý na rauchpauze | Foto: Ludvík Hradílek
Neuplynul ani den od vyloučení Evžena Snítilého z klubu ČSSD a už začali jeho bývalí straničtí kolegové spojovat jeho plánovanou podporu pro Václava Klause s penězi. Zákonodárci ČSSD tvrdí, že Snítilý byl pod dlouhodobým tlakem spojeným s nabídkou peněz, aby "zradil". Důkazy nikdo ze sociálních demokratů zatím na stůl nepoložil.
Sám Snítilý rozhodně popírá, že by jeho postoj během prezidentské volby jakkoli souvisel s penězi. "Jde o mé svobodné rozhodnutí," tvrdil před volbou v rozhovoru Aktuálně.cz.
Dokud Snítilý v den druhé volby veřejně neřekl, že podpoří Václava Klause, chodila kolem něj ČSSD po špičkách. Dokonce po něm ani nijak důrazně nežádala vysvětlení, jak to, že je v evidencích spolupracovníků komunistické tajné policie.

2. Vydírání lidoveckého šéfa Čunka


Jiří Zlatuška, děkan fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, bývalý senátor a jeden z kandidátů do vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace.
Jiří Zlatuška, děkan fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, bývalý senátor a jeden z kandidátů do vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. | Foto: Ludvík Hradilek
Senátor Jiří Zlatuška zveřejnil na ve svém blogu na Aktuálně.cz, že slyšel, jak premiér Mirek Topolánek na Hradě vyhrožuje Jiřímu Čunkovi. Zlatuška to popisuje zhruba takto: Premiér přistoupil ke skupině senátorů a řekne Jiřímu Čunkovi: Jestli to takto půjde dál, může se to kolem tebe rozjet znovu. Venku už na tebe čeká auto.
Na své verzi trvá, i když Jiří Čunek to vykládá úplně jinak. "Něco takového by si pan premiér ke mně nikdy nedovolil. Zná mě a ví, jak bych reagoval," řekl Aktuálně.cz Čunek.
Celou zprávu si přečtěte zde:
Senátor Zlatuška zaslechl, jak premiér vydírá Čunka


3. Úplatek pro senátora Novotného


Předseda senátorského klubu SNK Josef Novotný uvedl po jednání s prezidentem, že je v tuto chvíli jednoznačně rozhodnutý volit pana Švejnara.
Předseda senátorského klubu SNK Josef Novotný uvedl po jednání s prezidentem, že je v tuto chvíli jednoznačně rozhodnutý volit pana Švejnara. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
O kauze informoval ve středu server Týden.cz.
Tomu prozradil nezávislý senátor Josef Novotný, že se ho nejmenovaný zákonodárce ODS snažil uplácet. "Ve vypjaté atmosféře před druhým kolem mně bylo jedním kolegou z ODS naznačeno, že pokud zvednu ruku pro pana Klause, člověk sedící vzadu mezi hosty' se postará o to, abych dostal dva miliony korun," uvedl senátor Novotný.
ODS požaduje po Novotném, aby zveřejnil jméno senátora, který mu měl úplatek nabídnout. Pokud tak neučiní, podá trestní oznámení za poškození dobrého jména strany.


4. Kdo půjde bručet?


Ministr vnitra Ivan Langer při své řeči; zastával se tajné volby.
Ministr vnitra Ivan Langer při své řeči; zastával se tajné volby. | Foto: Ludvík Hradílek
Vyhrožoval při volbě nové hlavy státu ministr vnitra Ivan Langer zákonodárcům?
Zatím odmítá vysvětlit, co měl na mysli svým výrokem, že v souvislosti s volbou prezidenta půjde někdo "bručet".
Tato slova Langer pronesl v emotivním rozhovoru s lídrem Strany zelených Martinem Bursíkem. Řekl: "Respektuji to, že máš svého kandidáta, nicméně máš taky nějakou povinnost respektovat, aby došlo k nějaký shodě... Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti, tihleti si vytřou prdel s tam těma... Tak já ti to povím, jaká hra kolem toho byla. Jaká špinavá hra kolem toho byla, kolik lidí půjde bručet!"
Další podrobnosti si přečtěte ve článku:
Ministr vnitra Langer: Kdo půjde bručet? Neřeknu


5. Kdo a proč vydírá Evžena Snítilého (ČSSD)?


Bohuslav Sobotka, respektive jeho ruka, s fotografií, která má dokázat tlak na poslance Evžena Snítilého (na snímku se Zdeňkou Horníkovou a Ivanem Langerem, oba ODS).
Bohuslav Sobotka, respektive jeho ruka, s fotografií, která má dokázat tlak na poslance Evžena Snítilého (na snímku se Zdeňkou Horníkovou a Ivanem Langerem, oba ODS). | Foto: Ludvík Hradilek
Poslanec ČSSD Evžen Snítilý, který se během volby postavil proti oficiální linii své strany a nehlasoval Jana Švejnara, pak se zhroutil a odjel do nemocnice, stále neřekl, co kolapsu předcházelo.
Nejprve vystoupil šéf ČSSD Jiří Paroubek a řekl, že před odchodem Snítilého jej viděli s ministrem Langerem a Zdeňkou Horníkovou (oba ODS) a že právě ti ho měli vydírat. Za důkaz posloužila fotografie pořízená v kuloárech Hradu.Snítilý to odmítl a naopak naznačil, že považuje za skandální, že jej ČSSD takto sleduje.
Možným terčem vydírání se však podle zjištění Aktuálně.cz mohl stát - prokazatelně figuruje v záznamech spolupracovníků komunistické vojenské kontrarozvědky. Přitom má čisté lustrační osvědčení.
Snítilý dostal den před druhým kolem volby prezidenta ochranku.
Podrobnosti o minulosti čtěte zde:
Případ Snítilý: Podvody s lustracemi opět ožívají


6. Kulka pro pět politiků


Foto: Aktuálně.cz
Hned pěti politikům někdo během úterka vyhrožoval za jejich postoje při volbě prezidenta. Nejprve oznámily dvě senátorky (SNK) Liana Janáčková a Jana Juřenčáková, že jim do Senátu anonymně přišly obálky obsahující kulky. Stejný vzkaz přišel i poslancovi Evženu Snítilému (ČSSD). A nakonec nábojnice přišly do sněmovny i poslancům Michalu Pohankovi a Miloši Melčákovi. Součástí byl dopis, v němž bylo napsané, že pokud půjdou v pátek volit, skončí ty nábojnice v nich.
Melčák i Pohanka, ač původně z ČSSD, nepodpořili Švejnara - ruku zvedli pro Klause. Snítilý se hlasování zdržel - čili rovněž nepodpořil stranického kandidáta. Pro Klause byly i obě ženy.
Další podrobnosti čtěte zde:
Nábojnice jako hrozba? Dostalo ji už pět politiků


7. Výhrůžné sms-zprávy


Výhrůžná SMS, která přišla Janě Juřenčákové (nez.): "Uz spis mrcho co! Kolik ti Klaus dal! Stejne jsme ti v klubu neverili! Styd se a zdechni!"
Výhrůžná SMS, která přišla Janě Juřenčákové (nez.): "Uz spis mrcho co! Kolik ti Klaus dal! Stejne jsme ti v klubu neverili! Styd se a zdechni!" | Foto: Ludvík Hradilek
Zřejmě nejméně závažná kauza, nicméně i ta svědčí o politické náladě.
Nezávislá senátorka Jana Juřenčáková (jedna z adresátek kulky) předstoupila na Hradě před kamery a ukázala sms zprávu, která jí přišla mezi páteční a sobotní volbou: "Uz spis mrcho co! Kolik ti Klaus dal! Stejne jsme ti v klubu neverili! Styd se a zdechni!" Polekaná politička řekla pro Aktuálně.cz, že ji v noci někdo prozváněl na mobil, a pak přišla tato zpráva. "Nevím, co si o tom myslet."
Jiří Paroubek se posléze aféře vysmál: Ve středu na tiskové konferenci citoval ze své pošty - například ze vzkazu, že si "bez komunistů ani neuprdne".
Další podrobnosti naleznete v on-line přenosu z druhého dne volby - zde


8. Kolabující poslanci


Během prvního kola volby prezidenta zkolabovali hned tři politici, což bylo roznětkou k prudké hádce, kdo na koho tlačil tak, až se zhroutil.
Už během pátku se udělalo zle lidoveckému senátorovi Karlu Bartákovi , který patřil do Švejnarovského tábora. Se srdeční slabostí skončil v nemocnici. V sobotu se zhroutil Evžen Snítilý z ČSSD, který aktivně nepodpořil stranického kandidáta. A do třetice - bez vysvětlení ze sálu zmizel i lidovecký senátor Josef Kalbáč. Později lidovci oznámili, že rovněž kvůli nevolnosti. Kalbáčova nepřítomnost způsobila volební pat.
Přečtěte si dále zprávu: Muž, který to rozhodl - lidovecký senátor Kalbáč
Další podrobnosti naleznete v on-line přenosu z druhého dne volby - zde


9. Tajemná schůzka Šlouf-Weigl


Foto: Aktuálně.cz
Pár dní před volbou prezidenta se v pražském hotelu Savoy odehrály nejméně dvě důvěrné schůzky mezi kancléřem nynější hlavy státu Jiřím Weiglem a kontroverzním Zemanovým poradcem Miroslavem Šloufem. Záznam přinesla exkluzivně redakce Aktuálně.cz, která se zajímala, proč se Klausův muž sešel s lobbistou ČSSD a nadto člověkem, který v minulosti potvrdil, že byl přítelem zavražděného bosse podsvětí Františka Mrázka. O věc se zajímá policie - ovšem na popud hotelu, který chce vyšetřit, jak z hotelu záznam o schůzce unikl.
Po prvním kole prezidentské volby přišel premiér Topolánek s verzí, že za tím stojí lobbista Petr Dimun a bývalý šéf rozvědky Karel Randák; záznamy podle něj schraňovala inspekce ministra vnitra.
Přečtěte si více:
Tajná schůzka před volbou prezidenta: Exkluzivní záznam
 

Právě se děje

Další zprávy