Zelení chtějí volit veřejně. Kvůli schůzce Weigl-Šlouf

Kateřina Eliášová
6. 2. 2008 13:40
Strana se bojí kupčení s hlasy
Liška, Jacques, Bursík - zelení ve sněmovně
Liška, Jacques, Bursík - zelení ve sněmovně | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanecký klub Strany zelených se ve středu jednomyslně shodl, že chce při volbě nové hlavy státu hrát s vyloženými kartami.

Odsouhlasil, že by výběr "Klaus - Švejnar" měl proběhnout veřejně - aby se zabránilo možnému kupčení s hlasy. Lidé by se tak dozvěděli, koho ten který poslanec a senátor zvolil.

"Dominantní motivací k přijetí jednoznačného usnesení podporujícího veřejnou volbu je zdokumentování schůzky mezi kancléřem prezidenta Jiřím Weiglem se šedou eminencí Miloše Zemana, panem Miroslavem Šloufem. Veřejné hlasování volitelů a volitelek je podle názoru Zelených jedinou možnou obranou před nebezpečím nekalých, netransparentních a podezřelých zákulisních dohod," stojí v prohlášení klubu zelených.

Ještě před týdnem ovšem mluvil předseda strany Martin Bursík jinak: V rozhovoru pro Rádio Impuls řekl, že tajná volba má silnější mandát, protože se ti, kdo volí, nemusí ohlížet na ostatní. (více čtěte zde)

Veřejnou volbu propaguje zejména ČSSD. Podle zjištění Aktuálně.cz se strana obává, že část politiků nepodpoří kandidáta sociálních demokratů Jana Švejnara, ale Václava Klause.

"Veřejná volba je nejlepší možnost, jak zamezit řečem o korupci," uvedl dnes Jiří Paroubek. 

Nepřehlédněte: ČSSD plánuje co se zrádci, kteří by volili Klause

Kauza Weigl-Šlouf

Důkazy o schůzce Klausova muže s kontroverzním poradcem bývalého premiéra Miloše Zemana, Miroslavem Šloufem, přinesl on-line deník Aktuálně.cz. Redakce se zajímala, proč se Weigl schází pár dní před volbou nové hlavy s člověkem, který se netají s kontakty na podsvětí: Šlouf v minulosti potvrdil, že byl přítelem zavražděného bosse podsvětí Františka Mrázka.

Případem se bude zabývat i policie - ta ovšem kvůli tomu, že unikly záznamy z hotelu Savoy, kde schůzka obou mužů proběhla.

Dále čtěte:

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy