Masakr v Barmě: státní televize přiznává 9 mrtvých

sim,zuk, pav
27. 9. 2007 17:45
USA vyhlásily sankce proti představitelům junty
Zraněný muž s fotoaparátem se nedokáže zvednout. Přichází vojáci se samopaly. Dav prchá.
Zraněný muž s fotoaparátem se nedokáže zvednout. Přichází vojáci se samopaly. Dav prchá. | Foto: Reuters

Rangún - Už i barmská státní televize přiznává, že při násilných střetech bezpečnostních sil s demonstranty přišlo v Rangúnu o život devět lidí.

Dosud přitom MRTV beze zbytku plnila roli hlásné trouby barmského režimu a vlnu protivládních demonstrací označovala za akce podvratných živlů.

Organizovaný bojkot vlády, do jehož čela se postavili představitelé uctívané mnišské obce, dnes vstoupil do desátého dne a přinesl zatím nejbrutálnější reakci vládnoucí junty.

Z předchozích zpráv vyplývá, že o život už přišlo nejméně deset lidí.

Na události reaguje i svět. Spojené státy dnes podle agentury AP oznámily, že uvalí ekonomické sankce proti 14 oficiálním představitelům barmské vlády. Tamní junta pak dnes odpoledne oznámila, že je připravena přijmout speciálního vyslance OSN Ibrahima Gambariho, který by měl pomoci krizi řešit.

Brutální noční razie

Navzdory všem zvyklostem vládu nezastavilo ani to, že stojí proti buddhistickým mnichům. Pozorovatelé čekali, že pro barmské vrchní síly nebude přijatelné ozbrojeně zasáhnout proti duchovenstvu.

Opak je pravdou: V noci se odehrála brutální razie, při níž vojáci pozatýkali několik set mnichů, mnohé zbili. V ulicích pak znovu použili ostrou munici. Tentokrát podle CNN do davu střílí z automatů.

Ač jsou lidé ozbrojeni maximálně kamením, vojáci pálí z kalašnikovů. Dosud je potvrzena smrt deseti Barmánců a jednoho Japonce.

Zahynul novinář z AFP

O střílení do lidí informují svědci, kteří se nacházejí přímo v místě protestů. "Vojáci oznámili, že lidé mají deset minut na to vyklidit ulice: Jděte domů, jinak budete zastřeleni," cituje jednoho ze svědků Reuters.

Při nepokojích zemřel dnes první cizinec, japonský fotograf agentury AFP Kenji Nagai. Zasáhla jej střelba vojáků "rozhánějících" dav.  "Japonské velvyslanectví v Rangúnu bylo informováno barmskou vládou, že při protestech přišel o život japonský občan," potvrdila japonská agentura Kjódó.

Kenji Nagai z agentury APF se snažil zaznamenat dění v Barmě ještě v okamžiku, kdy ležel zraněn po útoku vojáků na demonstranty. Dvaapadesátiletý japonský fotograf byl postřelen. Později svým zraněním podlehl.
Kenji Nagai z agentury APF se snažil zaznamenat dění v Barmě ještě v okamžiku, kdy ležel zraněn po útoku vojáků na demonstranty. Dvaapadesátiletý japonský fotograf byl postřelen. Později svým zraněním podlehl. | Foto: Reuters

Dva další japonští novináři byli ze země vyhoštění.

Vojáci dorazili ke shromáždění asi tisícovky lidí u pagody Sule ve třech nákladních vozech. Několik přítomných podle svědků pozatýkali. V tu chvíli po nich demonstranti začali házet kameny a láhve s vodou.

Policie odpověděla střelbou a demonstranti se rozutekli do všech směrů. Skupina o velikosti asi dvou stovek lidí se opět zformovala nedaleko místa střetu.

Podle agentury Reuters protestující požadují, aby junta nezatýkala mnichy, propustila politické vězně a snížila ceny pohonných hmot, jejichž náhlé zdražení v polovině srpna protivládní protesty nastartovalo. 

Nyní však demonstrace přerostly v otevřený boj s vojenským režimem v zemi a mniši se nechali slyšet, že nepřestanou, dokud junta nepadne. 

Dav přihlíží modlitbě: Mniši jsou na jedné lodi s protestujícími Barmánci.
Dav přihlíží modlitbě: Mniši jsou na jedné lodi s protestujícími Barmánci. | Foto: Reuters

Další neklidná noc

Noční razie proběhla ve dvou klášterech v Rangúnu, kde mělo být podle světových agentur zatčeno na dvě stě lidí.

Vojáci ovšem zaútočili také v nejméně dvou svatostáncích na severovýchodě Barmy, informovala agentura Reuters, podle které odtud policie odvlekla dokonce 650 osob.

"Vojáci zatkli všechny. Nechali tam jenom dva tři nemocné," popsal očitý svědek razii u kláštera Ngwe Kyaryan.

Vláda považuje mnichy za vůdce masivních protestů, které jsou největším vyjádřením odporu za posledních dvacet let. Zemřelo už zřejmě osm lidí, mezi nimi pět mnichů.

Svět váhá

Situací v Barmě už se zabývala mimořádná schůze Rady bezpečnosti OSN. Výsledek je zatím nijaký: Proti tvrdým sankcím, které žádají USA a EU, se totiž tradičně postavila Čína. Právě ta doposud blokovala účinnost sankcí, které již svět proti vojenskému režimu v Barmě přijal.

Rusko, které má v RB OSN právo veta, se postavilo na stranu Číny a varovalo mocnosti, aby nezasahovaly do kompetencí barmské vlády.

Teprve dnes ráno, po další noci protestů, Čína poprvé uvedla, že je znepokojena nad situací v Barmě. Obě strany sporu vyzvala, aby se zdržely jakýchkoliv akcí, které by ohrozily regionální stabilitu. Uvedlo to čínské ministerstvo zahraničí.

 

Barmská junta dnes odpoledne oznámila, že je připravena přijmout speciálního vyslance OSN Ibrahima Gambariho, který by měl pomoci krizi řešit.

 

Generální tajemník Pan Ki Mun "byl informován ministrem zahraničí Myanmaru, že vláda vítá vyslání speciálního vyslance," řekla agentuře Reuters zástupkyně mluvčího OSN Marie Okabe. "Generální tajemník tento znak spolupráce uvítal," dodala.

Sankce

O zpřísnění sankcí už rozhodly USA: chystají zákaz udělování víz pro představitele barmského vojenského režimu, pro jejich příbuzné a ty, kdo je finančně podporují.

Zpřísněním sankcí pohrozila i Evropská unie, česká vláda zaslala do Rangúnu protestní nótu.

"Česká republika důrazně odsuzuje nasazení bezpečnostních složek a použití síly proti demonstrantům v Barmě. Občané mají právo vyjádřit svůj názor," uvádí ministerstvo zahraničí. 

"V souvislosti s informacemi o obětech a zraněných na straně demonstrantů Česká republika znovu a naléhavě vyzývá barmskou vládu, aby se zdržela užití síly a vyřešila situaci mírovými prostředky, propustila všechny politické vězně a zahájila demokratický dialog s opozicí," stojí v prohlášení pro vládu Barmy, které má redakce k dispozici.

 

Právě se děje

Další zprávy