Chelsea: Revolta proti Ballackovi

SportPlus
9. 1. 2007 0:00
Londýn - Když začne úspěšný fotbalový tým nečekaně prohrávat, první obětí bývá pohoda v kabině.

Londýnská Chelsea sice neprohrává, ale několikrát po sobě v Premier League remizovala, a to i doma s protivníky ze středu tabulky; v klubu, kde je cokoli jiného než vítězství prohrou, to na rozruch stačí.

Mužem, o němž se v souvislosti s napětím v klubu mluví nejvíce, je kapitán německé reprezentace Michael Ballack. Loni v létě přišel z Bayernu Mnichov a manažer José Mourinho jej zakrátko zařadil na seznam devíti "nedotknutelných", hráčů, kteří mají za normálních okolností jisté místo v základní sestavě.

Poté, co Chelsea o víkendu remizovala doma s průměrným Fulhamem (přičemž v posledních čtyřech zápasech obdržela osm gólů), se chtěli střelec Didier Drogba a defenzívní záložník Claude Makelele do Mourinha pustit za to, že Ballacka stále staví, i když je neefektivní. Uvedl to deník The Times.

Zprávy o vnitroklubové rozmíšce se dostaly do médií, stejně jako sílící spekulace o Mourinhově odchodu na konci jarní části sezony. Mezi pravděpodobnými kandidáty na jeho dalšího zaměstnavatele padají nejčastěji jména italských klubů - Juventusu a Interu Milán.

Na Mourinhovo místo na Stanford Bridge by podle dosud nijak oficiálně potvrzených dohadů měl zasednout Guus Hiddink, současný trenér ruské reprezentace.

Ballack nenaplňuje očekávání fanoušků

Mezi hráči v Chelsea panuje názor, že německý kapitán neplní očekávání, jen váhavě brání a nedaří se mu zapojovat do útoku. Když na toto téma přišla řeč na klubové poradě (po těsném vítězství nad Newcastlem, během něhož někteří fanoušci Chelsea na Ballacka pískali), Mourinho odsekl: 

"Tým nesestavují diváci, ale já. Nesestavuji jej podle názoru fanoušků nebo podle komentářů v tisku, ale podle své analýzy. Tu provádím za pomoci vědecké technologie, a podle své představy o týmu a znalostí hry říkám, že Ballack je stále nedotknutelný."

Ballackovi kritici si však mohou vzít na pomoc statistickou analýzu. Podle systému ProZone, jenž vyhodnocuje efektivitu jednotlivých hráčů podle jejich pohybu, přihrávek, střel a soubojů, Ballackův výkon odpovídal základním nárokům na středního záložníka v Premier League.

Fotbalista Chelsea Michael Ballack v hlavičkovém souboji s Barcelonským Decem v zápase skupiny A Ligy mistrů.
Fotbalista Chelsea Michael Ballack v hlavičkovém souboji s Barcelonským Decem v zápase skupiny A Ligy mistrů. | Foto: Reuters

Zdaleka však nedosahuje úrovně elity Ligy mistrů (v Anglii jí dosahují pouze Paul Scholes z Manchesteru United, Gilberto Silva z Arsenalu a Ballackův spoluhráč Frank Lampard).

Zprávy z Premier League obyvkle hovoří o Ballackovi jako o hráči, jenž svým dobrým smyslem pro načasování představuje hrozbu v pokutovém území, když má Chelsea míč v držení. Kromě toho ale mluví o tom, že v poli je Ballack poloviční a nechce se mu bránit.

Co se bránění týče, je třicetiletý Němec dokonce považován za slabé místo v sestavě Chelsea. Trenér jednoho ze soupeřů Mourinhova týmu řekl anonymně britským médiím, že v systému 4-4-2, kde hrál Ballack na vrcholu středového "diamantu", nebyla "hra Chelsea tak dynamická jako dřív".

Ballack sám hledá příčinu ve špatných přihrávkách, které od spoluhráčů dostává. "Doufal jsem, že bude víc centrů, z nichž bych mohl skórovat," řekl minulý týden. "Taktika v Bayernu byla podobná jako tady, ale s daleko větším počtem centrů," citoval The Times německého fotbalistu.

 

Právě se děje

Další zprávy