Dva roky po smrti míří Jan Pavel II. mezi světce

Roman Staněk
2. 4. 2007 14:00
Církev urychluje proces blahořečení populárního papeže
Pracovníci Vatikánu zapečeťují desky, ve kterých jsou shromážděny důkazy o zázracích Jana Pavla II. Jde vlastně po podklady k blahořečení zesnulého papeže.
Pracovníci Vatikánu zapečeťují desky, ve kterých jsou shromážděny důkazy o zázracích Jana Pavla II. Jde vlastně po podklady k blahořečení zesnulého papeže. | Foto: Reuters

Vatikán - Dnes je tomu přesně dva roky, co zemřel papež Jan Pavel II. Vše nasvědčuje tomu, že Vatikán urychlí všechny historické postupy a prohlásí ho za blahoslaveného už tento rok.

Právě dnes se ve Vatikánu uskutečnila závěrečná ceremonie procesu jeho beatifikace. Tento status musí nyní potvrdit "Kongregace pro blahořečení a svatořečení" a nakonec také papež Benedikt XVI.

Pokud by se jeho blahořečníí uskutečnilo ještě letos, jak předvídají někteří vysoce postavení představitelé církve, šlo by o nejrychlejší proces v moderních dějinách církve. Rekord drží Matka Tereza - její proces byl zahájen dva roky po její smrti a blahořečena byla v roce 2003, šest let po svém skonu.

Foto: Reuters

K tomu, aby byl Jan Pavel II. prohlášen za svatého, což je další krok po blahořečení, bude potřeba potvrdit ještě jeden zázrak.

Důkazy jsou na světě

Vatikán už některé informace o zázracích, které populární polský papež vykonal, shromáždil. Jeden Polák postižený rakovinou lymfatických uzlin se uzdravil ihned po soukromé audienci u Jana Pavla II. v roce 2004.

Stejně se po setkání s papežem "zázračně" vyléčila Kanaďanka trpící rakovinou kostní dřeně. Nejznámějším případem je však uzdravení řádové sestry Marie-Simon-Pierre z Parkinsonovy choroby.

Před několika dny se tato francouzská jeptiška snažila vysvětlit, co se stalo: "Je těžké vyjádřit, co jsem cítila. Bylo to příliš silné. Jan Pavel II. mě vyléčil," uvedla sestra z Aix-en-Provence.

Na usměvavé jeptišce s kulatou tváří, trochu v rozpacích z pozornosti, kterou jí věnují média, nebyly znát žádné stopy choroby, kterou podle lékařské diagnózy trpěla od roku 2001.

Jak se stal zázrak

Papež, který touto nemocí také trpěl, byl pro ni posílením, jenže nemoc se stále zhoršovala. Nakonec už nemohla chodit ani psát, neposlouchala ji levá část těla.

Zázrak se stal 2. června 2005. Sestra Marie ten den požádala představenou kláštera, aby ji zprostila práce v nemocnici. Ta ji vyzvala, aby na kus papíru napsala "Jan Pavel II.", ale výsledek byl prý nečitelný.

Když se však večer vrátila do pokoje, pocítila něco jako výzvu, aby vzala do ruky pero a psala dále. Písmo se najednou stávalo čitelnější a nad ránem se probudila bez veškerých obtíží.

Cestou do kaple, kam se šla pomodlit, si uvědomila, že ji tělo poslouchá, a během eucharistie při pozdější bohoslužbě "měla pocit, že je vyléčena."

Postup blahořečení

3. 5. 2005 - Benedikt XVI. oznámil rozhodnutí pominout běžnou minimální pětiletou lhůtu od úmrtí adepta a zahájit proces blahořečení (beatifikace)

30. 5. 2005 - Římská diecéze začala shromažďovat důkazy, které by mohly vést k blahořečení Jana Pavla II.

28. 6. 2005 - Slavnostní ceremonií v římské bazilice svatého Jana Lateránského oficiálně začala takzvaná diecézní fáze procesu blahořečení. Po pouhých 87 dnech od jeho úmrtí, což je rekordně krátká doba.

2. 12. 2005 - Arcibiskup Dziwisz v Římě sdělil, že byl při procesu blahořečení Jana Pavla II. vybrán první zázrak. Podle něho šlo o událost, která se stala ve Francii.

30. 1. 2006 - Případ francouzské řádové sestry, která se vyléčila z Parkinsonovy nemoci, bude podle postulátora celého procesu - kněze Slawomira Odera - posuzován jako případný zázrak

8. 3. 2007 - Římský vikariát oznámil, že diecézní fáze procesu beatifikace Jana Pavla II. je u konce.

10. 3. 2007 - Kardinál Dziwisz vyslovil hypotézu, že by Benedikt XVI. mohl rozhodnout o přeskočení beatifikace a svého předchůdce prohlásit rovnou za svatého.

28. 3. 2007 - Francouzský tisk zveřejnil jméno jeptišky, která se prý zázračně uzdravila z Parkinsonovy. Jde údajně o pětačtyřicetiletou sestru Marie-Simon-Pierre z jižní Francie.

2. 4. 2007 - Ve Vatikánu se uskutečnila závěrečná ceremonie diecézního procesu beatifikace Jana Pavla II. poté začne další etapa, kdy záležitost bude předána k posouzení Kongregaci pro otázky svatořečení a nakonec Benediktu XVI.

Kultovní Polák

Jan Pavel II. podle mnohých historiků významně přispěl k pádu komunismu v Evropě. Tím, že pocházel zpoza železné opony, dodával mnoha Polákům i dalším lidem socialistického bloku odvahu a sílu režimu vzdorovat. V rodném Polsku byl vyhlášen nejvlivnějším mužem 20. století.

Papež, jehož civilní jméno je Karel Wojtyla, je stále nejoblíbenějším a nejslavnějším polským rodákem. Ve Varšavě po dvou letech od jeho smrti razantně přibylo malých Janů, Pavlů a Karlů.

Na zástupce Ježíše Krista na zemi a služebníka božích poslů, jak zněly některé z jeho oficiálních titulů, mělo být spácháno téměř deset atentátů, ze všech ale vyvázl. Největší zdravotní komplikace mu způsobil Mehmet Ali Agça, člen turecké ultrapravicové organizace Šedí vlci, který jej v roce 1981 postřelil.

Papež mu osobně přišel odpustit přímo do jeho cely. V posledních letech života mu zdravotní problémy výrazně ztěžovaly práci, jeho duševní kondice však byla podle jeho nejbližších spolupracovníků nadále výtečná.

 

Právě se děje

Další zprávy