Kalamita: Havárie na D1, odříznutá obec

dom, čtk
27. 1. 2007 19:36
Česko - Další přívaly sněhu a stále silnější vítr stojí za sérií nehod, které na mnoha místech zastavily dopravu. Na horách sílí navíc vítr. Uvnitř: Přehled o krajích

Hromadná dopravní nehoda s několika těžkými zraněními se stala odpoledne na dálnici D1 u Vyškova. Tah Vyškov-Brno policie vzápětí uzavřela. Nyní už je dálnice průjezdná, police jen žádá řidiče o velkou opatrnost.

Na jiném místě D1, na 33. kilometru, se srazily odpoledne dva kamiony.

Na výjezdu mladoboleslavské dálnice z Prahy se zase nabouraly dva osobní automobily.

Hromadných nehod během dne přibylo ještě několik, silničáři vyzvali řidiče, aby nevyjížděli, pokud nemusí.

Vážnější nehoda než zmíněná vyškovská se už nestala. Tam se totiž srazilo deset aut, dva lidé byli těžce zraněni. Kolize se stala poté, co se po smyku na dálnici vzpříčil kamion a zcela zablokoval oba jízdní pruhy.

V Karlovarském kraji napadlo 27. ledna od půlnoci místy až 30 centimetrů sněhu. Všechny vozovky byly sjízdné, ale kde zapomněli řidiči na opatrnost, tak jako nedaleko Fojtova na cestě z Karlových Varů do Nejdku, mohli přesto skončit v příkopě.
V Karlovarském kraji napadlo 27. ledna od půlnoci místy až 30 centimetrů sněhu. Všechny vozovky byly sjízdné, ale kde zapomněli řidiči na opatrnost, tak jako nedaleko Fojtova na cestě z Karlových Varů do Nejdku, mohli přesto skončit v příkopě. | Foto: čtk

Silnice pod sněhem

Navíc se na hory vrací velmi silný vítr. Například horská služba vydala doporučení běžkařům, aby nevycházeli na hřebenové túry v Krkonoších, protože tam vítr dosahuje síly vichřice.

Stupeň lavinového nebezpečí se zvýšil na tři z pětibodové stupnice.

Čtenáři Aktuálně.cz hlásili po celý den, jak u nich vypadá kalamita. Z Litoměřicka přišly zprávy, že jsou tam obce "odříznuty" od světa: obtížně se lidé dostávají do Podbradce, vážná je situace i v sousedních Lázních Mšená.

Foto: Ludvík Hradilek
Jakou prožíváme zimu? A proč se počasí mění?
On line rozhovor s klimatologem Pretelem
Foto: Helmuth Rier
Lyžaři prožívají první bílý víkend, střediska jedou
Přečtěte si, kde vleky jezdí a co se děje na horách
Foto: Laurin Moser
SPECIÁL: příloha o lyžování
Magazín s praktickými informacemi i radami

Kritická je kombinace sněhu a větru také pro mnoho úseků silnic nižších tříd. Silničáři museli uzavřít některé cesty na Jesenicku, ve středních Čechách a v Ústeckém kraji.

Ředitelství silnic a dálnic během dne hlásilo devět míst s "mimořádně naléhavou" situací - a to je nejvyšší varování ve stupnici firmy, která se o dálnice a rychlostní silnice stará. Nyní jsou taková místa jen tři.

Jde o rychlostní komunikace R35 (266.-298. km), R46 (33.-39. km), R56 (39.-52. km). 

Uzavřená D1

Dálnice D1 byla v průběhu dne uzavřená třikrát. Kromě Vyškova se hromadná srážka odehrála také na 40. kilometru. Před polednem tam byl provoz částečně obnoven.

Řidiči by měli jezdit opatrně a bez zimní výbavy raději nikam nevyrážet, radí silničáři. Zejména v horských oblastech jsou kromě zimních pneumatik nutné i řetězy.

V závějích u Kameničky na Jesenicku uvízl v pátek večer v závěji autobus. Nedobrovolně v něm strávilo noc na dnešek deset lidí. Ráno se k nim dostali hasiči terénními vozy. Na Jesenicku je od pátečního večera neprůjezdná silnice mezi Kameničkou a Bílou Vodou a dnes ráno byly uzavřeny i úseky Javorník - Bernartice a Heřmanice - Hukovice.

Ve středních Čechách byly problémy zejména na Kladensku a Rakovnicku.

Předpověď? Sníh až do pondělí

Meteorologové vydali vyrování před dalším hustým sněžením, má napadnout dalších deset až dvacet centimetrů.

Podle jejich výstrahy musejí lidé počítat se sněžením a závějemi do pondělního podvečera. V noci by měly přeháňky slábnout, další ale přijdou v neděli. V pondělí by mělo sněžení v nižších polohách přecházet v déšť se sněhem.

JAKÁ JE NEJNOVĚJŠÍ SITUACE V KRAJÍCH?
/kliknutím na daný kraj se dostanete rovnou do svého regionu/

Praha

18:40 - "Píšete, že špatná je situace na Rakovnicku, ale příjezd do Prahy je komplikovanější. Na silnicích jsou zbytky sněhu, po kterém to klouže," hlásí čtenář z pražských Stodůlke poté, co přijel z Rakovníka.

16:57 - Hlavní pražské silnice byly dnes odpoledne mokré a sjízdné. Metropoli přes den několikrát zasáhly sněhové přeháňky, sníh ale v ulicích vesměs tál. Posypové vozy budou nejméně do večera ošetřovat méně důležité ulice, řekl ČTK mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

16:00 - V Praze přestalo po několika hodinách sněžit. Problémy jsou na výjezdech z města, zejména na silnicích nižších tříd, které zafoukává sněhem sílící vítr.

Hlavní pražské tahy jsou navzdory nočnímu sněžení sjízdné, vozovky jsou mokré. Řidiči by měli jezdit opatrně po vedlejších silnicích, na nichž může ležet sníh, řekl dnes ČTK mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Správa komunikací vyslala do ulic v pátek večer na hlavní silnice veškerou techniku. Do méně důležitých ulic vyjely posypové vozy hodinu po půlnoci. Nyní se dokončuje úklid hlavních tahů, bude pokračovat ošetřování vedlejších silnic.

Problémy dělal silničářům silný vítr, který v okrajových částech metropole vracel sníh na silnice. V Zadní Kopanině v Praze 13 museli použít sněhovou frézu. "Vítr ustal, problémy jsou odstraněny," dodal Mrázek.

Střední Čechy

18:34 - "Opět odpoledne nešel elektrický proud, cca 3 hodiny. A to tady ani moc nefouká. Nyní jde. Na jak dlouho?," ptá se čtenář ze Svárova u Unhoště.

17:00 - Sníh dnes ve středních Čechách uzavřel řadu komunikací druhých a třetích tříd. Problémy jsou od rána zejména na Kladensku a Rakovnicku. Na řadě míst se vytvářejí sněhové jazyky nebo silnice blokují závěje. ČTK to sdělili pracovníci středočeských správ údržby silnic (SÚS).

Na Kladensku bylo před 17:00 především kvůli sněhovým jazykům a závějím uzavřeno šest silnic, na Rakovnicku zůstávají uzavřeny tři silnice třetích tříd a na Berounsku jedna.

Některé úseky silnic jsou vinou sněhu neprůjezdné na Kutnohorsku, kde silničáři odklízejí sníh za pomoci těžké techniky. Na řadě míst dnes komplikovala dopravu uvízlá vozidla. Před nebezpečím tvoření sněhových jazyků varují i silničáři z Benešovska, kteří se odpoledne museli obejít bez dvou zavátých sypačů.

Dálnice a rychlostní komunikace v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Řada problému se přes den objevila na dálnici D1, která byla dopoledne na benešovském úseku ve směru na Brno kvůli nehodám uzavřena. Odpoledne pak v přibyly kvůli nehodám problémy i v opačném směru.

Teploty v kraji se pohybují od minus pěti do minus jednoho stupně Celsia. Je zataženo a sněží, viditelnost je kvůli srážkám snížena. Na většině území kraje fouká silný vítr.

Velké množství výjezdů dnes také v souvislosti s počasím zaznamenala středočeská záchranná služba. Podle mluvčí Niny Šeblové do 16:00 zaznamenali celkem 180 výjezdů, nejvíce na Kladensku, Mladoboleslavsku a Mělnicku.

Jeden z výjezdů na Praze-západ byl ztížen sněhovou kalamitou, když se záchranná služba těžko dostávala k muži s mozkovou příhodou. Muž z obce Chýně byl nakonec ošetřen a převezen do pražské nemocnice v Motole.

Dvě lehčí zranění si například vyžádala nehoda autobusu u obce Kněževes na Kladensku. Na místě byly ošetřeny dvě ženy, třiasedmdesátiletá matka s jednapadesátiletou dcerou. Obě ženy odmítly převoz do nemocnice.

Jižní Čechy

18:23 - Na mnoha místech se tvoří sněhové jazyky a závěje, hlavně na Prachaticku a Českokrumlovsku. Silničáři proto radí, aby řidiči do vyšších oblastí raději nevyjížděli bez zimní výbavy. Nejhorší situace je zřejmě na Šumavě. Závěje se tvoří na silnici třetí třídy z Nové Pece k hraničnímu přechodu Zvonková, řekl ČTK dispečer jihočeských silničářů František Mertl.

"Nebyly to ale žádné dlouhé prostoje. Situace je oproti ránu lepší. Přestalo sněžit a zklidnil se i vítr, který některé cesty zafoukával," řekl dispečer vimperské správy a údržby silnic.

Sněhové jazyky komplikují dopravu i na dalších místech kraje, například na Českobudějovicku a Jindřichohradecku. Všechny silnice jsou i přes rozmary počasí sjízdné, žádnou cestáři nemuseli uzavřít.

13:00 - Sněžení a silný vítr znovu komplikují dopravu na jihu Čech. Na mnoha místech se tvoří sněhové jazyky a závěje, hlavně na Prachaticku a Českokrumlovsku. Silničáři proto radí, aby řidiči do vyšších oblastí raději nevyjížděli bez zimní výbavy. Nejhorší situace je zřejmě na Šumavě. V okolí Kvildy a Horské Kvildy vítr na cesty nafoukává až metr vysoké závěje, řekl dnes ráno ČTK dispečer vimperských silničářů Stanislav Šverák.

Přes noc na Vimpersku napadlo kolem pěti centimetrů sněhu. Práci zde silničářům však více než čerstvý sníh přidělává ostrý vítr, který především na otevřených pláních zafoukává cesty. "V 01:00 vyjížděl první sypač, o dvě hodiny později vyjely všechny. Problémy se závějemi jsou i na Vacovsku," uvedl dispečer.

Ještě v noci na sobotu museli do terénu prachatičtí cestáři. Silný nárazový vítr totiž téměř uzavřel mnoho vedlejších cest v okrese. Na silnici II/143 z Prachatic do Českého Krumlova v noci u Chrobol uvízla ve vánici dvě auta. Silnice je částečně průjezdná. "Řidiči je tam nechali stát. Posíláme frézu, aby je ze sněhu vyřezala," řekl dispečer prachatické správy a údržby silnic.

V Praze napadlo patnáct centimetrů sněhu
V Praze napadlo patnáct centimetrů sněhu | Foto: Ludvík Hradilek

Sněží také na Jindřichohradecku, Písecku, Strakonicku a Táborsku. Ve většině okresů cestáři nabádají kvůli snížené viditelnosti k opatrné jízdě. Před tvorbou jazyků varují i v okolí Trhových Svinů. "Zatím jsem žádnou silnici uzavřít nemuseli. Každý okres hlásí problémy," podotkl František Mertl z centrálního dispečinku silničářů v Českých Budějovicích. Teploty se v kraji pohybují od minus minus osmi do minus jednoho stupně Celsia.

Plzeňsko

Téměř v celém Plzeňském kraji od půlnoci sněžilo, přeháňky nyní ustávají, ale budou s přestávkami pokračovat celý víkend. Vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, na Šumavě doporučují silničáři řetězy. Teploty se pohybují od minus sedmi v horách do minus dvou stupňů. Místy je silný vítr, takže se mohou tvořit závěje a sněhové jazyky, řekla ČTK dispečerka zimní údržby z Kralovic na Plzeňsku. Veškerá technika všech šesti okresních správ silnic je v terénu.

Horské a podhorské Klatovsko hlásí všechny silnice průjezdné, včetně šumavských. "Zatím sněhu moc nenapadlo, ale hodně nafoukalo, ale nyní vítr ustal," řekl dispečer z Klatov. Řidičům doporučuje sněhové řetězy v oblasti Železnorudska, Kvildy a Srní. Tam jsou teploty kolem minus sedmi stupňů. O víkendu má připadnout až 50 centimetrů sněhu, dodal dispečer.
V Českém lese na Tachovsku doporučují správci silnic zvýšenou opatrnost zejména na silnicích II. a III. třídy. Místy napadalo až jeden metr sněhu. V oblasti je nárazový západní vítr a na otevřených silnicích se tvoří závěje a jazyky. Teploty jsou čtyři stupně pod nulou.

Také na dálnici D5 Praha-Plzeň-Rozvadov doporučují silničáři opatrnost. Vozovka je mokrá se zbytky sněhu a klouže; přeháňky ustaly, uvedl dispečer z Ostrova u Stříbra na Tachovsku. Dálniční údržba nehlásí žádné kolize.

Dnes budou celý den v Plzeňském kraji teploty pod nulou. Sněžit bude na celém území, lokální nárazový vítr bude častý.

Karlovarský kraj

15:27 - Havárie linkového autobusu Praha-Karlovy Vary; sjel do pravého příkopu. Dva cestující jsou lehce zraněni, silnice je neprůjezdná v celé šíři. Po nastoupení lidí do náhradního autobusu bude průjezd umožněn.

13:00 - V Karlovarském kraji napadlo od půlnoci místy až 30 centimetrů sněhu. Všechny vozovky jsou ale sjízdné se zvýšenou opatrností. Od Jáchymova směrem na Boží Dar a v celých Krušných horách doporučují silničáři sněhové řetězy. Zafoukává se to, řekl ČTK krajský dispečer.

"Stále místy sněží, někde dost hustě. Nyní například na Horním Slavkovsku a Toužimsku," dodal. Teploty se pohybují od minus šesti do minus tří stupňů a mají se držet pod nulou po celý den. Na silnicích leží 25 až 30 centimetrů sněhu. Všechna technika je v terénu. Některé úseky mohou být krátkodobě neprůjezdné. Sněžit bude celý víkend.

Ústecký kraj

16:50 - "Dobrý den, tady se hlásí Mšené-Lázně, okres Litoměřice. Podbradec není sám, kdo je odříznut (viz předchozí příspěvek níže). U nás projedete, ale jen na své nebezpečí. Stejné jako tomu bylo i při poslední kalamitě a dnes to není lepší. Na silnicích leží hromada sněhu, klouže to, protože sníh nafoukal vítr polí," oznamuje Lenka Čepková, obyvatelka Mšených-Lázní.

16:26 - "Obec Podbradec na severu Čech v okrese Litoměřice je totálně nepřístupná.V obci žijí převážně starší lidé a nechci ani pomyslet na to, jak by to dopadlo, kdyby se nedej bože něco stalo. S pozdravem obec Podbradec," hlásí e-mailem Vladimír Černý.

15:24 - Vlivem nepříznivého počasí sněžení a silný vítr, je dálnice D8 mezi km 75. až 92. - hraniční přechod s SRN sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Na vozovce leží sníh, na místě pracují sypače a pluhy.

13:00 - V Ústeckém kraji jsou kvůli sněhu uzavřeny dvě silnice. Ostatní komunikace jsou sjízdné, i když na horách jen se zvýšenou opatrností. ČTK to dnes sdělil dispečink Správy a údržby silnic Ústeckého kraje.

Uzavřené jsou silnice mezi Halží a chatou Nástup na Chomutovsku a cesta na kopec Hořenec na Lounsku. Neprůjezdnou komunikaci lze objet po udržovaných cestách.

Silničářům se ostatní silnice v regionu daří udržet sjízdné. Komplikace, zvláště na horách, způsobuje silný vítr. Ten na silnice neustále nafoukává čerstvě napadaný sníh, tvoří se sněhové jazyky. Silničáři proto řidičům doporučují, aby do hor nevyjížděli bez zimních pneumatik a sněhových řetězů.

Liberecký kraj

19:36 - Přestalo sněžit, úklid silnic ale zejména na Semilsku a v oblastech Jizerských hor a Krkonoš komplikuje silný nárazový vítr, který vytváří na silnicích sněhové jazyky. Nejvíc toto nebezpečí hrozí v Krkonoších v oblasti Rezku, Vítkovic, Roudnice a Benecka.

Hlavní tahy jsou většinou mokré se zbytky sněhu, na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu. Silničáři proto radí motoristům jezdit se zvýšenou opatrností a do horských oblastí nevyjíždět bez zimní výbavy.

9:00 - V Libereckém kraji napadlo přes noc až deset centimetrů nového sněhu a stále místy sněží. Zejména na vozovkách v oblasti Jizerských hor a západních Krkonoš zůstává sníh ležet, silničáři proto radí jezdit se zvýšenou opatrností. Do horských oblastí by motoristé neměli vyjíždět bez zimní výbavy. Vyplývá to z informací Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Teploty v kraji se pohybují od dvou do osmi stupňů pod bodem mrazu a vane slabý vítr. Na silnicích je zatím klid, v průběhu dopoledne bude ale provoz hlavně na komunikacích k zimním střediskům sílit. Lyžařské areály totiž mají dobré sněhové podmínky a očekávají velký nápor turistů.

Hradecký kraj

16:20 - Motoristům v Královéhradeckém kraji ztěžují jízdu na mnoha místech sněhové jazyky a závěje, které tvoří silný vítr. Všechny silnice v kraji však zůstávají se zvýšenou opatrností sjízdné. Policie kvůli počasí během dne evidovala zvýšený počet dopravních nehod.

"Kvůli nehodě kamionu byla dopoledne uzavřena silnice I. třídy mezi Hradcem Králové a Trutnovem u Nového Rokytníku, kde bylo nutné kamion vrátit na silnici za pomoci těžké techniky," řekl operační důstojník východočeské policejní správy. Podle něj se většina nehod obešla bez zranění, poškozená byla pouze vozidla.

Sněhové jazyky se tvoří na otevřených úsecích silnic, například na komunikaci I/33 na Hradecku či na silnicích na Trutnovsku či Rychnovsku.

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek připadlo několik centimetrů nového sněhu, v některých oblastech stále sněží. Vlivem silného větru se na Rychnovsku místy tvoří sněhové jazyky, všechny silnice jsou s opatrností sjízdné, informovala Správa a údržba silnic v Královéhradeckém kraji.

13:00 - Na dálnicích a komunikacích I. tříd leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, na silnicích II. a III. tříd v některých oblastech zůstává vrstva ujetého sněhu. Teploty v Královéhradeckém kraji klesly až na šest stupňů pod bodem mrazu, v některých oblastech je vlivem sněžení snížená viditelnost.

Hasiči zasahovali v noci u několika nehod, například u Borohrádku na Rychnovsku v noci na dnešek pomáhali vyprošťovat osobní automobil, který sjel mimo silnici.

Podle meteorologů bude dnes na východě Čech oblačno, místy může sněžit. Denní teploty zůstanou mírně pod bodem mrazu, kvůli větru se mohou tvořit také sněhové jazyky, na horách i závěje.

Pardubický kraj

Jízdu motoristům v mnoha oblastech Pardubického kraje komplikují sněhové jazyky, které se tvoří především na komunikacích II. a III. tříd. Na silnicích leží několikacentimetrová vrstva sněhu, v některých oblastech stále sněží. Všechny silnice jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné, vyplývá z informací Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Na silnicích prvních tříd a v úseku dálnice D 11 leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém posypu. Sněhové jazyky se tvoří například na Chrudimsku, Svitavsku či na Orlickoústecku. Na silnici I/11 mezi Jablonným nad Orlicí a Suchým Vrchem je vrstva uježděného sněhu, kamiony by měly v tomto úseku použít sněhové řetězy.

Teploty se v Pardubickém kraji pohybují až pět stupňů pod bodem mrazu, vlivem sněžení je v některých oblastech snížená viditelnost. Podle meteorologů bude dnes na východě Čech oblačno, místy může sněžit. Denní teploty zůstanou mírně pod bodem mrazu, kvůli větru se mohou tvořit také sněhové jazyky, na horách i závěje.

Vysočina

18:05 - Husté sněhové přeháňky provázené větrem dnes komplikovaly práci cestářům na Vysočině. Silnice se jim ale při nasazení
vlastní i smluvní techniky podařilo podle dispečerů udržet ve všech pěti okresech průjezdné. Vpodvečer vyjely cesty na Žďársku rozšiřovat i frézy. Nejvíce sněhu, kolem 25 centimetrů, napadlo na Pelhřimovsku a Jihlavsku.

Policisté šetřili do sobotního večera více než tři desítky nehod, řekl ČTK operační důstojník. Dva lidé při nich byli lehce zraněni. Počet nehod je běžný, protože intenzita dopravy byla dnes na Vysočině slabá.

Zejména na dálnici D1 musejí řidiči i v noci počítat s náhlou změnou počasí, s nárazovým větrem a se sníženou viditelností vlivem srážek. Povrch dálnice D1 je na Vysočině po chemickém ošetření mokrý, místy na něm ale leží zbytky rozbředlého sněhu, někde ledovka.

13:00 - Jen s největším vypětím se cestářům na Vysočině daří udržovat silnice sjízdné. Vítr na nich neustále vytváří závěje. Od rána podle dispečerů zimní služby napadlo až deset centimetrů sněhu. Dopravní policisté jsou u celé řady nehod. Podle dostupných informací se ale zatím obešly bez zranění.

Také na dálnici D1 několik řidičů havarovalo, u Velké Bíteše skončil ráno v příkopu autobus. Jeho řidič dostal smyk na
namrzlé vozovce. Nikdo ale nebyl zraněn. Intenzita dopravy byla dopoledne slabá.

Podle výstrahy meteorologů musejí lidé na Vysočině počítat se sněžením a závějemi do pondělního podvečera. Zejména na dálnici D1 mají řidiči počítat s náhlou změnou počasí, s nárazovým větrem a se sníženou viditelností vlivem srážek. Povrch dálnice D1 je na Vysočině po chemickém ošetření mokrý, místy na něm ale leží zbytky rozbředlého sněhu, někde ledovka.

Na silnicích první třídy zůstává po plužení vrstva sněhové břečky. Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné především silnice druhé a třetí třídy. Někde leží nová vrstva sněhu, jinde stará, ujetá. V nebezpečných místech je kluzký povrch krytý posypem, jinde na něm leží sněhové jazyky.

Na celém území mrzne. Rtuť teploměru ale z ranních minus sedmi stupňů Celsia stoupá k bodu mrazu. Městská policie a pracovníci technických služeb varují chodce před padajícími rampouchy a sněhem. Majitelé domů by je měli nechat odstranit.

Sněžení by mělo podle meteorologů dnes odpoledne slábnout. Další přeháňky přijdou v neděli. V pondělí bude v nížinách sněžení přecházet v déšť se sněhem. O víkendu by mohlo na Vysočině napadnout až 20 centimetrů sněhu.

Jihomoravský kraj

19:39 - "Současně s nehodou kamionu na 226. km dálnice D1, došlo vlivem silného větru k nehodě autobusu mezi obcemi Komořany a Tučapy na Vyškovsku," napsal čtenář Tomáš Kostelka z Rousínova a připojil i vlastní fotografii (zaznamenáno ve 14:10).

Nehoda autobusu u Vyškova.
Nehoda autobusu u Vyškova. | Foto: Tomáš Kostelka

16:28 - Krátce před čtvrtou hodinou byl v kritickém místě na 220. km zprůjezdněn levý pruh dálnice D1. V poledne se zde srazilo deset automobilů.

Řidič z Polska byl těžce zraněn, několik dalších osob vyvázlo s lehkým poraněním, řekla ČTK mluvčí jihomoravské policie. Nehoda se stala poté, co se srazila dvě osobní auta. Za nimi jedoucí řidič kamionu se snažil kolizi zabránit. Strhl řízení, dostal smyk a záhy jeho vůz zcela zablokoval oba pruhy dálnice. Do kamionu pak narazily další přijíždějící automobily.

Dálnice pak byla zcela neprůjezdná. Provoz byl odkloněn přes nedaleký Vyškov. Mluvčí předpokládá, že v nejbližších hodinách budou vraky aut z dálnice zcela odstraněny a provoz plně obnoven.

16:23 - "Zcela neprůjezdná dálnice je z Vyškova směr Brno, 220. km. Policie odklání dopravu přes Rousínov, i tam je to sjízdné s obtížemi," napsala čtenářka Daniela.

13:00 - Po mírném nočním sněžení jsou všechny hlavní silniční tahy na jihu Moravy bez problémů sjízdné, zvýšená opatrnost je ale nutná při jízdě po vedlejších komunikacích. Na nich může ležet slabá vrstva uježděného sněhu.
Ve výše položených místech celého kraje se tvoří sněhové jazyky, řekli dnes ČTK pracovníci jihomoravské krajské správy a údržby silnic.

V regionu dále sněží. Hlavní silniční tahy v kraji a důležité dopravní tepny v Brně jsou po chemickém posypu holé a mokré.
Vlivem větru se tvoří především na komunikacích druhých a třetích tříd sněhové jazyky na Blanensku, Vyškovsku, Břeclavsku i Znojemsku. Silničáři tyto úseky od navátého sněhu průběžně čistí.

V Bílých Karpatech na Hodonínsku je nutné počítat s tím, že na tamních komunikacích leží až pěticentimetrová vrstva sněhu. Na Blanensku zase leží místy na komunikacích vrstva sněhové kaše. Podle policie je dopravní povoz v kraji mírný a situace klidná.

Moravskoslezský kraj

16:14 - Situace na silnicích Moravskoslezského kraje se proti ránu zlepšila. Přesto se na některých místech stále mohou vyskytovat sněhové jazyky. Díky menšímu větru jich už ale není tolik a řadu z nich se silničářům podařilo úplně odstranit.

Podle silničářů připadlo dopoledne do deseti centimetrů sněhu. Na silnicích udržovaných chemickým posypem mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na cestách nižších tříd pak řidiči musí počítat s ujetým sněhem, který může být místy namrzlý. Podle silničářů je i přes mírné zlepšení nutné jezdit opatrně a věnovat se pozorně řízení.

13:00 - Sněhové jazyky komplikují dopravu v Moravskoslezském kraji. Kvůli větru, který žene sníh na silnice, by řidiči měli jezdit velmi opatrně. Na některých místech kraje už navíc drobně sněží a další příval sněhu očekávají silničáři během dne, ČTK to dnes řekli dispečeři ze správy a údržby silnic.

Na Frýdecko-Místecku, kam lidé dnes zřejmě zamíří do hor, jsou silnice upravené. Řidiči by měli být opatrní hlavně na silnicích, které vedou mezi poli, kde se na volném prostranství tvoří největší jazyky.

Chemicky udržované vozovky jsou většinou holé a mokré a místy mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd pak musí řidiči v některých místech počítat s ujetou několikacentimetrovou vrstvou sněhu. Teplota se nyní v regionu pohybuje až sedm stupňů pod nulou.

Olomoucký kraj

Silničáři z Olomouckého kraje dnes bojují se sněhovými jazyky, v případě severu regionu i se sněhovými závějemi. V kraji zůstává uzavřena silnice Kamenička - Bílá Voda na Jesenicku, kde v pátek večer na celou noc uvízl autobus s lidmi. Další dvě vozovky, které místní silničáři uzavřeli ráno, se už podařilo zprovoznit. Správci silnic nabádají motoristy k maximální opatrnosti.

V autobuse, který v pátek vpodvečer uvízl v závějích u Kameničky, strávilo noc deset lidí. Část pasažérů tvořili pacienti psychiatrické léčebny v Bílé Vodě. Silničářům a hasičům se cestující podařilo vysvobodit až brzy ráno.

"Sněhové jazyky se Jesenicku i na Šumpersku tvoří prakticky ve všech otevřených úsecích. Veškerá technika je venku, práce je nekonečná, technika úsek projede a silnice se hned začíná zasypávat," řekl ČTK dispečer šumperských silničářů.

Z úseků Javorník - Bernartice a Heřmanice - Hukovice se již správcům silnic podařilo závěje odstranit. Silničáři věří, že poslední úsek bude průjezdný do večera.

Sněhové jazyky hlásí také správci silnic z Olomoucka, Přerovska a Prostějovska. Motoristé by měli podle nich jezdit s maximální opatrností.

Zlínský kraj

Silnice ve Zlínském kraji jsou dnes ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. V noci na některých místech padal sníh. Hlavní tahy a vozovky ošetřované chemicky jsou převážně mokré se zbytky rozbředlého sněhu. Na ostatních silnicích leží rozbředlý sníh nebo ujetá až pěticentimetrová vrstva sněhu krytá posypem. Místy jsou však některé úseky i zledovatělé. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Silničáři proto vyzývají řidiče, aby nejezdili bez zimní výbavy. Do hor jsou vhodné také sněhové řetězy. V některých lokalitách se kvůli větru mohou tvořit také sněhové jazyky nebo závěje. Místy je také zhoršená viditelnost.

V kraji je převážně zataženo, občas sněží. Teploty se pohybují od minus sedmi do minus čtyř stupňů Celsia.

 

Právě se děje

Další zprávy