Viceprezident Cheney střelil člověka

Red Zah, CNN
13. 2. 2006 16:02
Corpus Christi - Právník a příznivce republikánů Harry Whittington, kterého při lovu postřelil blízký spolupracovník George Bushe, se už ze zranění zotavuje.

Viceprezident USA Dick Cheney omylem zasáhl osmasedmdesátiletého Wittingtona, který ho doprovázel při sportovním lovu nedaleko Armstrong Ranch.

Cheneyho mluvčí Lea Anne McBride řekla agentuře Reuters, že viceprezident strávil neděli u postřeleného: "Navštívil pana Whittingtona v nemocnici a byl rád, že se mu daří dobře."

Ředitel nemocnice v texaském Corpus Christi Peter Banko řekl listu Houston Chronicle, že Whittingtonovi se daří velice dobře a jeho stav je stabilní.

Podle agentury AP Whittington řekl lékařům, že s ohledem na Cheneyho nemíní incident nijak komentovat.

Šerif už vyšetřuje

Podle majitelky ranče Katharine Armstrongové se incident odehrál, když se Cheney otočil, aby vystřelil po vzlétajícím ptákovi. Namísto toho však sprška z brokovnice zasáhla Whittingtona.

Střely ho trefily do prsou, krku a tváře. Whittingtona na ranči ihned ošetřili lékaři z viceprezidentova týmu. Poté byl zraněný osmasedmdesátiletý právník z města Austin převezen vrtulníkem do nemocnice.

Událost začal vyšetřovat úřad místního šerifa.

Lovci v oranžových vestách

Dick Cheney i dva jeho přátelé, se kterými byl na lovu, na sobě měli oranžové vesty, které mají pomáhat předcházet podobným nehodám. Texaské právo to sice nevyžaduje, ale někteří lovci výstražné oblečení nosí.

V Texasu, kde je celkem asi milion lovců, se předloni stalo 29 podobných nehod a čtyři lidé při nich zemřeli. Celková míra nehodovosti - 2,7 případů na sto tisíc licencí, je v Texasu nejnižší od roku 1966, kdy úřady poprvé začaly vést statistiky.

Incident byl zveřejněn až po 24 hodinách a poté, co o něm na své webové stránce napsal místní list Corpus Christi Caller-Times.

 

Právě se děje

Další zprávy